SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVI. - broj 6. Petak, 29. veljače 2008.
GRAD RIJEKA
3B2 EDGAR HTML from PONIKVE 108..112

21.

Na temelju članka 3. stavka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 36/95, 70/97, 128/ 99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04 i 178/04) i članka 40. Statuta Grada Rijeke (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 23/01, 4/02, 13/ 02, 3/05, 9/06,17/06- pročišćeni tekst, 8/07 i 44/07), Gradsko vijeće Grada Rijeke na sjednici 28. veljače 2008. godine donijelo je

ODLUKU
o izmjenama i dopunama Odluke o nerazvrstanim
cestama i javno-prometnim površinama na području Grada Rijeke

Članak 1.

U Odluci o nerazvrstanim cestama i javno-prometnim površinama na području Grada Rijeke (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 6/05) u članku 2. stavku 2. podstavku 7. umjesto točke stavlja se zarez.

Iza podstavka 7. dodaje se novi podstavak 8. koji glasi:

»- zračni prostor iznad kolnika u visini od 7,0 m.«

Članak 2.

U članku 4. riječ »d.o.o.« zamjenjuje se riječju »d.d.«.

Članak 3.

U članku 11. riječi »Trgovačko društvo Rijeka promet d.o.o.« zamjenjuju se riječima »trgovačko društvo«.

Članak 4.

Članak 19. mijenja se i glasi:

»Zabranjeno je poduzimati bilo kakve radove ili radnje na nerazvrstanoj cesti i javno-prometnoj površini koji bi mogli oštetiti nerazvrstanu cestu i javno-prometnu površinu te ugrožavati ili ometati promet na njima, bez odobrenja Odjela.

Pravna ili fizička osoba dužna je pisanim zahtjevom zatražiti odobrenje Odjela za:

- prekomjernu uporabu i opterećenje nerazvrstane ceste i javno-prometne površine,

- zauzimanje nerazvrstane ceste i javno-prometne površine radi uređenja gradilišta, izvođenja građevinskih i drugih radova, odlaganja materijala radi gradnje i slično,

- prekopavanje nerazvrstane ceste i javno-prometne površine radi popravka, prelaganja ili ugradnje komunalnih i drugih instalacija i uređaja te radi priključenja na te instalacije i uređaje.

Na temelju zahtjeva iz stavka 2. ovoga članka Odjel donosi rješenje.«

Članak 5.

Iza članka 20. dodaje se novi članak 20a. koji glasi:

»Članak 20a.

Pravna ili fizička osoba u obavljanju čije djelatnosti dolazi do prekomjerne uporabe i opterećenja nerazvrstane ceste i javno-prometne površine dužna je platiti naknadu za prekomjernu uporabu i opterećenje nerazvrstane ceste i javno-prometne površine.

Mjerila za utvrđivanje prekomjerne uporabe i opterećenja nerazvrstane ceste i javno-prometne površine i visinu naknade utvrđuje Poglavarstvo Grada na prijedlog Odjela.

Utvrđivanje oštećenja izazvanih prekomjernom uporabom i opterećenjem nerazvrstane ceste i javno-prometne površine obavljaju Odjel i trgovačko društvo na temelju očevida. O izvršenom očevidu sastavlja se zapisnik.

Izvođenje radova radi dovođenja u prvobitno stanje nerazvrstane ceste i javno-prometne površine izazvane oštećenjima u smislu stavka 1. ovoga članka obavit će trgovačko društvo na trošak pravne ili fizičke osobe u obavljanju čije djelatnosti je došlo do prekomjerne uporabe i opterećenja.«

Članak 6.

Članak 21. mijenja se i glasi:

»Nerazvrstana cesta i javno-prometna površine može se zauzeti radi uređenja gradilišta, izvođenja građevinskih i drugih radova, odlaganja materijala radi gradnje i slično.

Nerazvrstana cesta i javno-prometna površina može se privremeno zauzeti i za parkiranje reportažnih, mjernih i sličnih specijalnih vozila.

Za zauzimanje nerazvrstane ceste iz stavka 1. i 2. ovoga članka plaća se naknada.

Visinu naknade za zauzimanje nerazvrstane ceste i javno-prometne površine utvrđuje Poglavarstvo Grada na prijedlog Odjela.

Iznimno od odredbe članka 19. stavka 1. ove Odluke, za privremeno zauzimanje nerazvrstane ceste ili javno-prometne površine koje ukupno traje do dva sata, pravna ili fizička osoba nije dužna zatražiti odobrenje Odjela.

U slučaju iz stavka 5. ovoga članka, osoba koja je privremeno zauzela nerazvrstanu cestu ili javno-prometnu površinu obvezna je o tome obavijestiti Odjel i Ministarstvo unutarnjih poslova - Policijsku upravu primorsko- goransku Rijeka.«

Članak 7.

Iza članka 22. dodaju se novi članci 22a., 22b. i 22c. koji glase:

»Članak 22a.

Pod prekopavanjem, u smislu ove Odluke, razumijeva se izvođenje radova na nerazvrstanoj cesti i javno-prometnoj površini koji se sastoje od razbijanja i uklanjanja kolničke konstrukcije, iskopa materijala iz temeljnog tla ili iz nasipa, uklanjanja odnosno postavljanja vodova, nasipavanja i zbijanja nasutog materijala te obnove kolničke konstrukcije nakon prekopavanja.

Članak 22b.

Pravne ili fizičke osobe - investitori radova iz članka 22a. ove Odluke dostavljaju Odjelu godišnji plan prekopavanja, najkasnije do 1. ožujka za tekuću godinu.

Sva prekopavanja moraju biti usklađena s planovima gradnje i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta i javno-prometnih površina na području Grada.

Prekopavanje nije dozvoljeno obavljati na području i za vrijeme odvijanja većih manifestacija u Gradu.

Članak 22c.

Radove na obnovi kolničke konstrukcije na mjestu prekopavanja nerazvrstane ceste i javno-prometne površina za koje nije potreban akt temeljem kojeg se može graditi prema zakonu, izvodi trgovačko društvo na trošak investitora.

Pod radovima iz stavka 1. ovoga članka razumijeva se, u pravilu, izvođenje radova asfaltnog zastora, betonskog pokrovnog sloja te popravka nosivo-pokrovnog sloja i veznog nosivog sloja na mjestu prekopavanja.

Ostale radove na obnovi kolničke konstrukciji do visine veznog nosivog sloja tampona odnosno završno sa PVC folijom i pokrovom od mršavog betona odgovarajuće debljine, izvodi investitor, po ovlaštenom izvođaču radova.

Međusobna prava i obveze između investitora, Grada i trgovačkog društva u slučaju izvođenja radova stavka 1. ovoga članka uređuju se ugovorom.«

Članak 8.

U članku 23. riječ »suglasnost« zamjenjuje se riječju »odobrenje« u odgovarajućem padežu.

Članak 9.

U članku 24. stavku 2. riječ »suglasnostima« zamjenjuje se riječju »odobrenjima«.

Članak 10.

Članak 25. mijenja se i glasi:

»Iznimno od odredbe članka 19. stavka 2. podstavka 2. ove Odluke, investitor radova nije dužan zatražiti prethodno odobrenje Odjela za prekopavanje, ako je, uslijed oštećenja na uređajima i instalacijama ugrađenih u nerazvrstanu cestu i javno-prometnu površinu, neposredno ugrožena sigurnost prometa odnosno život i zdravlje građana ili bi mogla nastati veća gospodarska šteta (hitne intervencije).

Vlasnik ili korisnik uređaja i instalacija iz stavka 1. ovoga članka dužan je u što kraćem roku otkloniti nastala oštećenja radi dovođenja nerazvrstane ceste ili javno-prometne površine u prvobitno stanje i o tome obavijestiti Odjel i trgovačko društvo.«

Članak 11.

U članku 26. stavku 1. riječ »svibnja « zamjenjuje se riječju »lipnja«.

Članak 12.

U članku 31. stavku 1. riječi »lokacijske dozvole« zamjenjuju se riječima »akta kojim se odobrava građenje sukladno zakonu,«.

U stavku 2. riječi »potrebna građevna dozvola« zamjenjuje se riječima »potreban akt kojim se odobrava građenje«.

Članak 13.

Članak 34. mijenja se i glasi:

»U obavljanju nadzora iz članka 33. ove Odluke komunalni redar ovlašten je poduzeti radnje propisane odlukom kojom se uređuje komunalni red.«

Članak 14.

U članku 35. stavku 1. riječi »Globom u iznosu od 1.000,00« zamjenjuju se riječima »Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00«.

U stavku 2. riječi »globom u iznosu od 200,00« zamjenjuju se riječima novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00».

Članak 15.

Članak 36. mijenja se i glasi:

»Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 kuna kazniti će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. se ne pridržava odredbe članka 19. ove Odluke,

2. se ne pridržava odredbe članka 22b. stavka 3. ove Odluke,

3. se ne pridržava odredbe članka 23. ove Odluke,

4. se ne pridržava odredbe članka 25. ove Odluke,

5. se ne pridržava odredbe članka 31. stavka 2. ove Odluke, i

6. se ne pridržava odredbe članka 32. stavka 2. ove Odluke.

Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i fizička osoba-obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 kuna.

Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi i fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna.«

Članak 16.

Članak 37. briše se.

Članak 17.

Postupci započeti po odredbama Odluke o nerazvrstanim cestama i javno-prometnim površinama na području Grada Rijeke (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 6/05) dovršit će se prema odredbama te Odluke.

Članak 18.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 021-05/08-01/26

Ur. broj: 2170-01-10-08-2

Rijeka, 28. veljače 2008.

GRADSKO VIJEĆE GRADA RIJEKE

Predsjednica
Gradskog vijeća
Dorotea Pešić-Bukovac, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=544&mjesto=51000&odluka=21
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr