SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XV. - broj 54. Ponedjeljak, 31. prosinca 2007.
OPĆINA VRBNIK
30

43.

Na temelju članka 34. stavka (1) Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04 i 178/04) i članka 38. Statuta Općine Vrbnik

 (»Službene novine« PGŽ broj 34/01 i 41/05) Općinsko vijeće Općine Vrbnik, na 18. sjednici održanoj 27. prosinca 2007. godine donosi

ODLUKU
o obvezi priključenja na komunalnu infrastrukturu

Uvodna odredba

Članak 1.

Ovom se Odlukom za područje Općine Vrbnik propisuju odgovarajuća pitanja u svezi s priključenjem građevina na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih i oborinskih voda, i to:

a) postupak u svezi s priključenjem,

b) područja na kojima se vlasnik može izuzeti od obveze priključenja na objekte komunalne infrastrukture za opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih voda,

c) tehničko-tehnološki uvjeti priključivanja,

d) rokovi za pojedine priključke,

e) naknada za priključenje,

f) način plaćanja naknade za priključenje,

g) kaznene odredbe

Priključivanje građevina na objekte komunalne infrastrukture

Postupak u svezi s priključenjem

Članak 2.

Postupak priključivanja pokreće se podnošenjem zahtjeva za priključenje.

Zahtjev u smislu stavka 1. ovog članka, za priključenje na objekte komunalne infrastrukture na koje je priključenje obvezno (za opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih voda), mora se podnijeti pravovremeno, prije početka upotrebe građevine.

Zahtjev za priključenje u smislu stavka 1. ovog članka podnosi vlasnik građevine, i to u pisanom obliku, a upućuje ga subjektu koji gospodari objektom komunalne infrastrukture za koji se traži priključak.

Uz zahtjev za priključenje prilažu se preris katastarskog plana odnosno čestice, te odgovarajući dokazi o pravu priključenja, sukladno posebnim propisima (akt na osnovu kojega je dozvoljeno graditi...).

Članak 3.

U povodu zahtjeva iz čl. 2. ove Odluke subjekt koji gospodari objektima komunalne infrastrukture provodi odgovarajući postupak ispitivanja činjeničnog stanja te izdaje uvjete priključenja na objekte komunalne infrastrukture, ako za priključenje postoje odgovarajući tehničko-tehnološki uvjeti.

Ako za priključenje ne postoje odgovarajući tehnički i drugi uvjeti, zahtjev za priključenjem će se rješenjem odbiti.

Članak 4.

Rješenje o dozvoli, odnosno uvjetima za priključenje mora sadržavati podatke o građevini koja se priključuje (mjesto i adresa, katastarska oznaka, namjena i slično), ime vlasnika, mjesto priključenja, tehničke osobine priključka (profil i sl.), a prilaže mu se i skica priključka.

Rješenje iz st. 1. ovog članka sadržava i odredbu o obvezi plaćanja i iznosu, te načinu plaćanja naknade za priključenje.

Rješenje o odbijanju priključenja mora sadržavati podatke o građevini i vlasniku u smislu stavka 1. ovog članka, te razloge zbog kojih se građevina ne može priključiti.

Rješenja iz st. 1. i 3. ovog članka donose se u obliku upravnog akta.

Članak 5.

Ukoliko je zbog priključenja građevine na komunalnu infrastrukturu potrebno izvršiti prekop javne površine obveznik priključenja dužan je ishoditi suglasnost Općine Vrbnik.

Zahtjev se podnosi Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Vrbnik koji izdaje suglasnost na prekop uz sljedeće uvjete: prekop treba sanirati u što kraćem roku - maksimalno osam dana, te vratiti u prvobitno stanje - asfalt, popločenje, beton... Trošak sanacije pada na teret obveznika priključenja

Članak 6.

Trgovačko društvo Ponikve d.o.o. Krk obavlja priključenje i nadzor nad izvedbom priključka građevina na komunalnu infrastrukturu.

Članak 7.

Za građevine čiji vlasnici ne podnesu zahtjev za priključenje na objekte komunalne infrastrukture za opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih voda, obveza priključenja utvrđuje se rješenjem Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vrbnik, koji to rješenje donosi po službenoj dužnosti.

Izuzeti su od obveze priključenja na komunalnu infrastrukturu i ne mogu se sukladno ovoj Odluci obvezati na priključenje građevine izgrađene u naseljima i na području Općine na kojima nije izgrađena komunalna infrastruktura na koje se građani mogu priključiti.

Članak 8.

Vlasnik građevine dužan je priključiti svoju građevinu na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih voda.

Članak 9.

Priključenje na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom treba se izvesti na način da svaki posebni dio zgrade koji predstavlja samostalnu uporabnu cjelinu (stan, poslovni prostor, garaža...) odnosno svaki pojedinačni potrošač ima ugrađen poseban uređaj za mjerenje potrošnje.

Tehničko-tehnološke uvjete za ugradnju mjernog uređaja uređuje isporučitelj komunalne usluge, a stvarni trošak ugradnje plaća vlasnik nekretnine u skladu s ovom Odlukom.

Tehničko-tehnološki uvjeti priključenja

Članak 10.

Priključivanje građevine na objekt komunalne infrastrukture mora se u tehničko-tehnološkom smislu izvesti prema pravilima struke, vodeći računa da se priključivanje obavi racionalno - uz optimalne troškove, da se osigura uredno funkcioniranje priključka, te da se priključenjem novog korisnika ne naruši odgovarajući standard zadovoljavanja potreba ostalih, prije priključenih korisnika komunalne infrastrukture odnosno područja.

Članak 11.

U slučaju da gradnja određenog objekta odnosno uređaja komunalne infrastrukture za djelatnosti iz ove Odluke nije predviđena Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, budući korisnici komunalne usluge koji bi se priključili na tu komunalnu infrastrukturu

mogu sudjelovati u financiranju njezine gradnje, uz povrat uloženih sredstava u određenom roku, pod uvjetima utvrđenim pisanim ugovorom s Općinom Vrbnik.

Sredstva za financiranje gradnje iz stavka 1. ovog članka uplaćuju se na račun Općine Vrbnik, a rok povrata sredstava ne može biti dulji od 5 godina od sklapanja ugovora.

Pisani ugovor iz st. 1. ove Odluke sklapa Poglavarstvo s budućim korisnikom komunalne usluge. Ugovor obvezno definira trošak izgradnje, rok izgradnje i rok povrata uloženih sredstava.

Stavak 2. postaje stavak 3.

Članak 12.

Na eventualno traženje vlasnika građevine, dopustit će se da sam izvede određene radove na priključku (iskop kanala i sl.), ako bi mu to smanjilo troškove priključenja, uz uvjet da se radovi koje on izvodi, odnosno organizira, obavi zakonito i prema pravilima struke.

Rokovi za pojedine priključke

Članak 13.

Građevina se mora priključiti na objekt komunalne infrastrukture u roku 20 dana od dana pravomoćnosti rješenja o priključenju iz čl. 3. odnosno čl. 4. ove Odluke, uz uvjet da je za pravovremeno plaćena naknada za priključenje i da je izvođenje građevinskih, montažnih i drugih radova potrebno do tri dana.

Ako naknada za priključenje nije pravovremeno plaćena i ako je za izvođenje radova na priključku u smislu st. 1. ovoga članka potrebno više od tri dana, rok za priključenje iz st. 1. ovoga članka produljuje se za vrijeme zakašnjenja plaćanja naknade za priključenje, odnosno za vrijeme koje je objektivno potrebno za izvođenje odgovarajućih radova na priključku.

Naknada za priključenje

Članak 14.

U svezi s priključenjem građevine na objekt komunalne infrastrukture vlasnik građevine plaća cijenu stvarnih troškova rada i utrošenog materijala za komunalni priključak neposredno nositelju izvedbe priključka, na temelju pisanog ugovora i računa za izvršeni posao.

Članak 15.

Osim troškova, u smislu čl. 14. ove Odluke, vlasnik građevine plaća i naknadu za priključenje, za svaki priključak posebno.

Naknada za priključenje u smislu st. 1. ovoga članka iznosi:

a) za priključenje na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom obiteljske kuće, stambene i višestambene građevine za svaki priključak u iznosu od 6.500,00 kuna

b) za priključenje na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom - za privredne objekte u iznosu od 13.000,00 do 600 m2 plus 25,00 kn/m2 za svaki daljnji m2.

Članak 16.

Razdvajanje priključka na postojećim objektima - obiteljskim kućama koje su izgrađene do 31. 12. 2001. godine iznosi 3.250,00 kn po priključku.

Članak 17.

Naknada za priključenje u smislu čl. 15. i čl. 16. ove Odluke prihod je Općine Vrbnik i plaća se u korist žiroračuna proračuna Općine Vrbnik 2340009 -1850700002 otvoren u Privrednoj banci Zagreb, u roku osam dana od dana pravomoćnosti rješenja o dozvoli priključenja.

Članak 18.

Sredstva naknade u smislu čl. 14. odnosno čl. 15. ove Odluke namijenjena su za financiranje građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, u skladu s programom građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture Općine Vrbnik.

Način plaćanja naknade za priključenje

Članak 19.

Naknada za priključenje plaća se općom uplatnicom, odnosno nalogom za prijenos sredstava s računa, prije početka radova na izvođenju priključka.

Subjekt koji gospodari objektom komunalne infrastrukture dužan je vlasnika građevine uputiti da plati naknadu za priključenje i ne smije početi s radovima na priključenju prije negoli mu vlasnik građevine predoči dokaz o plaćenoj naknadi za priključenje.

Članak 20.

Komunalni redar obavlja nadzor nad primjenom ove Odluke, te može dati inicijativu za pokretanje prekršajnih postupaka za prekršaje predviđene ovom Odlukom i drugim propisima koji su vezani uz nepriključivanje građevine na komunalnu infrastrukturu ili neotklanjanje nedostataka na postojećim priključcima sukladno uvjetima propisanim ovom Odlukom.

Kaznene odredbe

Članak 19.

Za radnje suprotne ovoj odluci kaznit će se za prekršaj:

a) fizička osoba (obrtnici, druge samostalne djelatnosti) - novčanom kaznom od 5.000,00 kuna

b) pravna osoba - novčanom kaznom od 10.000,00 kuna

c) fizičke osobe (građani) - novčanom kaznom od 100,00 kuna

Novčane kazne naplaćene prema ovoj Odluci prihod su proračuna Općine Vrbnik.

Zaključen odredbe

Članak 20.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o priključenju na komunalnu infrastrukturu (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 36/01 i 21/03).

Članak 21.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 363-03/07-01/12

Ur. broj: 2142-07-03-07-1

Vrbnik, 27. prosinca 2007.

Predsjednik
Općinskog vijeća
Branko Pavan, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=538&mjesto=51516&odluka=43
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr