SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XV. - broj 30. Petak, 3. kolovoza 2007.
GRAD RAB
30

30.

Na temelju članka 2. Zakona o savjetima mladih (»Narodne novine« broj 23/07) i članka 22. Statuta Grada Raba (»Službene novine« broj 24/01 i 4/06), Gradsko vijeće Grada Raba, na sjednici održanoj dana 31. srpnja 2007. godine, donosi

ODLUKU
o osnivanju Savjeta mladih Grada Raba

I. OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuje se osnivanje Savjeta mladih Grada Raba ( u daljnjem tekstu: Savjet mladih), broj članova, postupak izbora članova, djelokrug i način rada Savjeta mladih, utjecaj Savjeta mladih na rad predstavničkog tijela, način financiranja rada i programa te druga pitanja od značenja za rad Savjeta mladih.

Članak 2.

Savjet mladih osniva se kao savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Raba s ciljem aktivnog uključivanja mladih u javni život Grada Raba.

Članak 3.

Mladi, u smislu ove Odluke, su hrvatski državljani s prebivalištem na području Grada Raba, u dobi od petnaest (15) do dvadeset devet (29) godina života.

II. SASTAV SAVJETA MLADIH

Članak 4.

Savjet mladih Grada Raba ima pet članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika.

III. IZBOR ČLANOVA SAVJETA MLADIH

Članak 5.

Gradsko vijeće Grada Raba pokreće postupak izbora članova Savjeta mladih javnim pozivom koji se objavljuje u dnevnim novinama.

Kandidate za članove Savjeta mladih predlažu udruge mladih i udruge koje se bave mladima, učenička vijeća te drugi registrirani oblici organiziranja mladih.

Na temelju pisanih i obrazloženih prijedloga ovlaštenih predlagatelja iz stavka 2. ovog članka članove Savjeta mladih bira i razrješava Gradsko vijeće Grada Raba na način i po postupku utvrđenim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, u skladu sa odredbama Statuta Grada Raba, Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Raba, u skladu sa Zakonom o savjetima mladih te Odlukom o osnivanju Savjeta mladih.

Pri odabiru članova Savjeta mladih vodit će se računa o zastupljenosti svih dobnih skupina i spolova.

Predsjednika i zamjenika predsjednika Savjeta mladih biraju članovi Savjeta, sukladno Poslovniku o radu Savjeta mladih.

IV. MANDAT ČLANOVA SAVJETA MLADIH

Članak 6.

Članovi Savjeta mladih biraju se na dvije godine.

Gradsko vijeće Grada Raba razriješit će člana Savjeta mladih i prije isteka mandata, naznačenog u stavku 1. ovog članka, ako neopravdano ne prisustvuje sjednicama Savjeta mladih, kada navrši trideset (30) godina života, na osobni zahtjev te ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci.

V. DJELOKRUG RADA SAVJETA MLADIH

Članak 7.

U okviru svoga djelokruga Savjet mladih:

- raspravlja o pitanjima iz djelokruga rada Gradskog vijeća Grada Raba koji su od interesa za mlade i predlaže donošenje akata od značenja za unapređenje položaja mladih na području Grada Raba,

- predlaže Gradskom vijeću Grada Raba raspravu o pojedinim pitanjima od značaja za položaj mladih te predlaže način rješavanja navedenih pitanja,

- daje mišljenje Gradskom vijeću prilikom donošenja odluka, mjera, programa i drugih akata od osobitog značenja za unapređivanje položaja mladih na području Grada Raba,

- izrađuje izvješća nadležnim tijelima o problemima mladih, po potrebi predlaže mjere odnosno program za otklanjanje nastalih problema,

- skrbi o informiranosti mladih,

- potiče međusobnu suradnju savjeta mladih općina, gradova i županija u Republici Hrvatskoj te suradnju s odgovarajućim tijelima drugih zemalja,

- po potrebi poziva predstavnike Gradskog vijeća na sjednice Savjeta mladih,

- obavlja i druge poslove od interesa za mlade.

VI. NAČIN RADA SAVJETA MLADIH

Članak 8.

Savjet mladih održava redovite sjednice najmanje jedanput u dva mjeseca.

Sjednice Savjeta mladih saziva i njima predsjedava predsjednik Savjeta mladih.

Predsjednik Savjeta mladih dužan je sazvati izvanrednu sjednicu Savjeta na prijedlog najmanje 1/3 članova Savjeta mladih.

Članak 9.

Savjet mladih donosi Poslovnik o radu Savjeta u roku od 30 dana od dana konstituiranja i to većinom glasova svih članova Savjeta mladih.

Poslovnikom o radu pobliže se uređuje način rada Savjeta mladih te način i izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Savjeta mladih u skladu s Zakonom o osnivanju savjeta mladih i ovom Odlukom.

Članak 10.

Savjet mladih donosi odluke većinom glasova ako je na sjednici nazočna većina članova Savjeta mladih.

Član Savjeta mladih koji je neposredno osobno zainteresiran za donošenje odluke o nekom pitanju može sudjelovati u raspravi o tom pitanju ali je izuzet od odlučivanja.

Smatra se da je član Savjeta mladih neposredno osobno zainteresiran za donošenje odluka o nekom pitanju ako se odluka odnosi na projekt u kojem osobno sudjeluje ili sudjeluje pravna osoba u kojoj on ima udio u vlasništvu.

Članak 11.

Savjet mladih predstavlja i zastupa predsjednik Savjeta mladih.

Članak 12.

Savjet mladih može imenovati svoja stalna i povremena radna tijela za uža područja djelovanja te organizirati forume, tribine i radionice za pojedine dobne skupine mladih ili srodne vrste problema mladih.

U radu Savjeta mladih mogu sudjelovati, bez prava glasa, stručnjaci iz pojedinih područja vezanih za skrb o mladima.

Članak 13.

Savjet mladih donosi Program rada Savjeta za svaku kalendarsku godinu, većinom glasova svih članova Savjeta najkasnije do 30. rujna tekuće godine za slijedeću kalendarsku godinu, uz odobrenje Gradskog vijeća Grada Raba.

Savjet mladih podnosi godišnje izvješće o svom radu Gradskom vijeću Grada Raba najkasnije do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu godinu.

Članak 14.

Grad Rab će u Proračunu osigurati financijska sredstva za rad Savjeta mladih ako se Programom rada Savjeta za provedbu planiranih aktivnosti predviđa potreba osiguranja istih, a sve na temelju odobrenja Financijskog plana koji je sastavni dio Programa rada.

Članovi Savjeta mladih ne primaju naknadu za svoj rad.

Grad Rab će osigurati prostorije za rad Savjeta mladih.

Stručne i administrativne poslove za potrebe rada Savjeta mladih obavljat će upravna tijela Grada Raba.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 15.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 011-03/07-01/2-01

Ur. broj: 2169-01-2-07-37

Rab, 31. srpnja 2007.

GRADSKO VIJEĆE GRADA RABA

Predsjednik
Željko Peran, ing., v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=513&mjesto=51280&odluka=30
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr