SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XV. - broj 22. Petak, 1. lipnja 2007.
OPĆINA LOVRAN
28

28.

Na temelju članka 8. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine« broj 138/06) i članka 27. Statuta Općine Lovran (»Službene novine« PGŽ broj 26/01, 14/ 02 i 8/05), Općinsko vijeće Općine Lovran, na svojoj 25. sjednici održanoj dana 31. svibnja 2007. godine donosi

ODLUKU
o ugostiteljskoj djelatnosti

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuje se raspored, početak i završetak radnog vremena u ugostiteljstvu na području Općine Lovran, kriteriji za drukčiji raspored, prostori na kojima se jednostavne ugostiteljske usluge mogu pružati ambulantno, tehnički i zdravstveni uvjeti koji moraju biti ispunjeni za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga ambulantno, prostori na kojima se smiju pružati ugostiteljske usluge u pokretnom objektu, tehnički uvjeti za pružanje ugostiteljskih usluga pod šatorom, na klupama i slično, te jela, pića i napici koji se mogu usluživati u tim objektima.

II . RASPORED, POČETAK I ZAVRŠETAK RADNOG VREMENA

Članak 2.

Radno vrijeme propisano ovom Odlukom definira okvire radnog vremena za sve ugostiteljske objekte na području Općine Lovran.

U Općini Lovran definiraju se sljedeća područja:

1. područje izvan naselja, a čini ga dio od centra za pastoralne susrete na izlazu iz Lovrana do ulaska u mjesto Medveja, te objekti hotel »Draga di Lovrana«, konoba »Lovranska Draga« i konoba »Bojana«,

2. područje turističke zone unutar naseljenih područja:

- u Lovranu se proteže ispod ceste Šet. m. Tita i to od crkvice Sv. Nikole do benzinske stanice gdje se penje u ul. Dr. Nilo Cara, prati ul. Žrtava fašizma, Brajdice, te 9. rujna s koje se ponovno vraća na cestu Set. m. Tita, pa do centra za pastoralne susrete, s tim da se pojas turističke zone nakon izlaska iz 9. rujna na Šet. m. Tita, odnosi i na prvi red objekata uz samu cestu Šet. m. Tita, s gornje strane, a

- u Medveji je to pojas s donje strane ceste Šet. m. Tita od početka plaže Medveja do granice s Općinom Mošćenička Draga, a s gornje strane ceste prednji dio kampa (150 m1), te prvi red objekata do granice s Općinom Mošćenička Draga.

Članak 3.

Za ugostiteljske objekte utvrđuje se, ovisno o vrstama objekata i području u kojem se nalaze, sljedeće radno vrijeme:

1. hoteli i kampovi iz skupine »kampovi i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj« obavezno rade od 00 do 24 sata, a mogu raditi

2. restorani i barovi u naseljenom području od 06 do 24 sata,

3. restorani i barovi izvan naseljenog područja od 00 do 24 sata,

4. barovi koji ispunjavaju uvjete za rad noću prema posebnim uvjetima, samo u zatvorenim prostorima od 21 do 06 sati,

5. catering objekti - kantine, prema radnom vremenu objekta u kojima posluju,

6. pripremnice obroka od 06 do 24 sata,

7. objekti jednostavnih usluga kao na npr. pokretne ugostiteljske radnje i sl. od 00 do 24 sata,

U skupine »hotela« spadaju hoteli, aparthoteli, turistička naselja, turistički apartmani, pansioni i guest haus.

U skupine restorana spadaju restoran, restoran brze prehrane, gostionica, zdravljak, zalogajnica, pečenjarnica, pizzerija, bistro, slastičarnica, objekt brze prehrane.

U skupine barova spadaju kavana, noćni klub, noćni bar, disco klub, disco-bar, caffe bar, pivnica, buffet, krčma, konoba.

Restorani i barovi u naseljenom području, unutar turističke zone, za vrijeme trajanja ljetnog radnog vremena, sukladno Zakonu o računanju radnog vremena (»Narodne novine« broj 27/93 i 53/96), mogu raditi do 02 sata uz uvjet da ne narušavaju javni red i mir.

Ugostiteljski objekti su u obvezi pismeno izvijestiti nadležnu službu u Općini Lovran o svom radnom vremenu tri dana prije početka obavljanja djelatnosti, odnosno promjene, a u slučaju hitnosti na dan promjene.

Članak 4.

Ugostiteljski objekti u poslovnim prostorijama u kojima se obavlja i druga djelatnost (prodavaonica, tržnica i slično) mogu poslovati po radnom vremenu koje je propi sano za tu djelatnost, ali ne izvan radnog vremena propisanog člankom 3. i člankom 5. stavak 2. ove Odluke.

Članak 5.

Ugostiteljski objekti moraju u izabranom radnom vremenu pružati usluge.

Općinsko poglavarstvo Općine Lovran može pojedinim ugostiteljskim objektima iz skupine restorani i barovi, na njihov zahtjev, odobriti drugačije radno vrijeme od onoga:

- iz članka 3. ove Odluke ako ispunjavaju uvjete za zaštitu od buke u noćnim satima, te da ne narušavaju javni red i mir, ali najduže u trajanju od 2 sata, te

- radi organiziranja prigodnih proslava i događanja u mjestu prema mjesnim prilikama.

Članak 6.

Općinsko poglavarstvo Općine Lovran može pojedinim ugostiteljskim objektima ukinuti odobrenje iz članka 5. stavak 2. ove Odluke, ukoliko se na temelju prijava nadležnih tijela ili tijela nadležnog za unutarnje poslove utvrdi da se ugostitelji ne pridržavaju utvrđenog radnog vremena odnosno da ne ispunjavaju potrebne uvjete.

Članak 7.

Ugostiteljski objekti mogu po vlastitom izboru biti zatvoreni.

Članak 8.

Ugostitelji su dužni obavijest o radnom vremenu te radnim i neradnim danima istaknuti na ulazu u ugostiteljski objekt.

Odobrenje iz članka 5. stavak 2. ove Odluke ugostitelji su dužni istaknuti u ugostiteljskom objektu na vidnom mjestu.

III. PRUŽANJE JEDNOSTAVNIH UGOSTITELJSKIH USLUGA

Članak 9.

Jednostavne ugostiteljske usluge smiju se pružati ambulantno na sljedećim prostorima:

- na plažama, kupalištima, izletištima, vidikovcima,

- na ulicama i trgovima,

- na prostorima na kojima se održavaju sajmovi, skupovi, svečanosti, priredbe, športske manifestacije i sl., za vrijeme njihova trajanja.

Mjesta za pružanje ugostiteljskih usluga na prostorima iz stavka 1. ovog članka utvrđuju se u skladu s Odlukom o davanju na privremeno korištenje javnih površina (»Službene novine« PGŽ broj 19/94, 18/96 i 1/03), s tim da isti ne smiju biti postavljeni na udaljenosti manjoj od 100 m od postojećeg ugostiteljskog objekta u građevini, zasebnom dijelu građevine ili poslovnom prostoru u kojem se obavlja druga djelatnost, osim u slučajevima održavanja raznih manifestacija ili drugih prigodnih događanja.

Članak 10.

Za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga i za pružanje jednostavnih usluga ambulantno moraju biti ispunjeni sljedeći tehnički i zdravstveni uvjeti:

- da je osiguran dovoljan prostor za pružanje ugostiteljskih usluga,

- da je osiguran radni stol, odnosno pult, završno obrađen materijalom koji se lako čisti i održava, izdignut iznad zemlje najmanje jedan metar,

- da je prostor za usluživanje završno obrađen materijalom koji se lako održava, a ako se koristi prirodni prostor, treba izabrati prostor na kojem nema štetnih utjecaja okoline,

- da su namirnice zaštićene od kvarenja i zagađivanja,

- da je osiguran dovoljan broj rashladnih uređaja,

- da su osigurani uvjeti za zaštitu zdravlja gostiju i zaposlenog osoblja,

- da je osigurana dovoljna količina higijenski ispravne vode,

- da je osiguran dovoljan broj posuda za odlaganje otpadaka na nožno otvaranje poklopca,

- da se usluživanje jela i pića obavlja isključivo s priborom za jednokratnu uporabu,

- da postoji mogućnost korištenja sanitarnog čvora,

- da je prostor dobro osvijetljen, ako se usluge pružaju noću,

- da je osiguran komplet za pružanje prve medicinske pomoći i da su poduzete protupožarne mjere,

- da je prostor na kojem se zadržavaju korisnici usluga pristupačan za održavanje, te

- da je Općinsko poglavarstvo dalo suglasnost na izgled samog objekta u kojem se pružaju takve usluge.

IV. UGOSTITELJSKE USLUGE U POKRETNOM OBJEKTU

Članak 11.

Ugostiteljske usluge mogu se pružati u pokretnom objektu, na lokacijama iz članka 9. ove Odluke.

Objekt iz stavka 1. ovog članka je objekt koji se može premještati iz jednog mjesta na drugo, vlastitim pogonom ili vučom, a Općinsko Poglavarstvo Općine Lovran je dalo suglasnost na njegov izgled.

V. TEHNIČKI UVJETI ZA PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA POD ŠATOROM, NA KLUPAMA I SL.

Članak 12.

Za pružanje ugostiteljskih usluga pod šatorom moraju biti ispunjeni ovi tehnički uvjeti:

- šator mora biti stabilan i prostran,

- u šatoru mora biti postavljen radni stol čija radna površina mora biti izrađena od nehrđajućeg materijala koji se lako pere i čisti,

- prostor mora biti dovoljno osvijetljen,

- pribor koji se koristi za jelo i piće mora biti isključivo za jednokratnu uporabu

(kartonski ih plastični tanjuri, plastične čaše, jedaći pribor i sl.)

- u šatoru mora biti hladnjak dovoljnog kapaciteta za meso i mesne prerađevine,

- kruh i ostale namirnice, te pribor za rad i usluživanje moraju biti stalno zaštićeni od zagađivanja,

- klupe i stolice moraju biti stabilni, čisti i glatkih površina,

- za zaposleno osoblje treba biti osiguran u neposrednoj blizini zahod s umivaonikom,

- da je osiguran spremnik za dovoljnu količinu higijenski ispravne vode.

Članak 13.

Pod šatorom mogu se usluživati sve vrste pića i napitaka, jela s roštilja, ražnja i kotla, jednostavna jela (hrenovke, kobasice, kuhana jaja, sendviči i sl.), te sladoled u originalnom pakovanju.

Članak 14.

Za pružanje ugostiteljskih usluga na klupama moraju biti ispunjeni sljedeći tehnički uvjeti:

- površina klupe mora biti od materijala koji se lako čisti i pere,

- moraju se osigurati radne površine, te pribor za sirovo meso i posebno za kuhano, odnosno pečeno meso,

- mora se postaviti spremnik za vodu s pipcem zapremine najmanje 20 litara, stalno opskrbljen higijenski ispravnom vodom,

- posuda za kuhanje kobasica mora biti od nehrđajućeg materijala,

- kobasice se moraju peći na žaru ih uređaju za pečenje,

- uz klupe mora biti postavljen dovoljan broj posuda za otpatke s mehanizmom za otvaranje poklopca nogom,

- meso i mesne prerađevine moraju se stalno držati u prenosivim hladnjacima dovoljnog kapaciteta,

- kruh i ostale namirnice moraju biti stalno zaštićeni od zagađivanja i

- mora se osigurati dovoljna količina pribora za jelo i piće za jednokratnu uporabu.

Članak 15.

Na klupama se mogu usluživati pića i napici u originalnoj ambalaži, a od jela specijaliteti s ražnja, roštilja i kotla, jednostavna jela (hrenovke, kobasice, sendviči, kuhana jaja i sl.) isključivo s priborom za jednokratnu uporabu.

VI. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 16.

Nadzor nad provedbom ove Odluke provode turistički inspektori i drugi inspektori u okviru svoje nadležnosti.

Članak 17.

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje važiti Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti («Službene novine« PGŽ broj 29/98 i 15/07).

Članak 19.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u službenom glasilu Primorsko - goranske županije.

Klasa: 011-01/07-01/11

Ur. broj: 2156/02-01-07-1

Lovran, 31. svibnja 2007.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOVRAN

Predsjednik
Općinskog vijeća
Edvard Primožić, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=505&mjesto=51415&odluka=28
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr