SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XV. - broj 19. Petak, 11. svibnja 2007.
OPĆINA SKRAD
181

13.

Na temelju članka 16. st. 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne broj« 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04 i 110/04), i članka 15. Statuta Općine Skrad (»Službene novine« Primorsko-goranske županije 24/01, 3/06 i 16/06), Općinsko vijeće Općine Skrad na sjednici održanoj 24. travnja 2007. godine donijelo je

ODLUKU
o komunalnom redu na području Općine Skrad

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom propisuje se komunalni red i mjere za njegovo provođenje.

Komunalni red propisan ovom Odlukom obvezan je za sve pravne i fizičke osobe na području Općine Skrad, ako zakonom ili nekim drugim propisom nije drukčije određeno.

Članak 2.

Ovom su Odlukom naročito propisane odredbe o:

- uređenju naselja,

- korištenju javnih površina,

- održavanju čistoće i čuvanju javnih površina,

- skupljanju, odvozu i postupanju s komunalnim otpadom,

- uklanjanju protupravno postavljenih predmeta,

- čišćenju snijega i leda,

- mjerama provođenja komunalnog reda,

- kaznama za učinjene prekršaje Odluke.

II. UREĐENJE NASELJA

Članak 3.

Pod uređenjem naselja u smislu ove Odluke smatra se uređenje vanjskih dijelova individualnih stambenih objekata i stambenih zgrada, gospodarskih objekata, okućnica i okoliša zgrada, ograda, izloga, reklama, natpisa, javne rasvjete i komunalnih objekata kao i održavanje javnih prometnih površina i javnih zelenih površina i sličnih površina koje se koriste po bilo kojoj osnovi.

Članak 4.

Vanjski dijelovi zgrade (krovovi, fasade, balkoni, terase, lođe, ograde, ulazna vrata, prozori, podrumski otvori, žljebovi i ostali vanjski uređaji) moraju biti u čistom, ispravnom i urednom stanju, redovito održavani, a sva vidljiva i novonastala oštećenja treba ukloniti u što kraćem roku.

Vlasnici i korisnici zgrada, stanova i poslovnih prostorija dužni su brinuti se o građevinsko- tehničkoj ispravnosti vanjskih dijelova zgrada kako je određeno propisima o gradnji i propisima o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Vanjski dijelovi i oprema izvan gabarita zgrade moraju biti postavljeni tako da ne smetaju pješačkom i cestovnom prometu.

Članak 5.

Ukoliko zgrada zbog urušavanja njenih pojedinih dijelova predstavlja javnu opasnost, vlasnik ili korisnik je dužan odmah pristupiti sanaciji kako bi uklonio opasnost.

Ukoliko se utvrdi javna opasnost, a vlasnik ili korisnik nije postupio prema stavku 1. ovog članka komunalni redar je dužan o tome izvijestiti Građevinsku inspekciju koja donosi odluku o obavljanju sanacije.

Članak 6.

Prilikom uređivanja fasade potrebno je urediti cijelu fasadu. Djelomična obnova fasade i zgrade, a osobito do ulične strane se zabranjuje, osim detalja na fasadi.

Članak 7.

Zajedničke prostorije kao što su ulazi, hodnici, prostori za odlaganje smeća, podrumi i ostale prostorije u stambenim i poslovnim zgradama moraju se održavati čistima i urednima, uvijek prohodnima i prikladno osvijetljenima.

Članak 8.

Po vanjskim dijelovima i uređajima zgrada, zidovima, ogradama na javnim površinama ne smije se šarati, crtati, te ih prljati ili na bilo koji drugi način oštećivati.

Članak 9.

Uređaji za klimatizaciju postavljeni na vanjski dio građevine, moraju biti tako ugrađeni da se kondenzat ne ispušta na javnu površinu, ne pada po vanjskim zidovima, uređajima i prostoru oko zgrada.

Uređaje iz prethodnog stavka ovog članka treba ugraditi, po mogućnosti, na strani građevine koja nije okrenuta prema javnoj površini.

Članak 10.

Vlasnici i korisnici zgrada, poslovnog prostora i građevinskog zemljišta dužni su vrtove, okućnice, voćnjake i ostale površine u vlasništvu odnosno suvlasništvu uključujući i ogradu održavati čistima i urednima, podrezivati zelenilo i stabla koja svojim granama prelaze na javnu ili susjednu površinu, redovito kositi travu, održavati živice i slično raslinje urednima.

Stablo, ograda od ukrasne živice i drugo zelenilo uz javnu prometnu površinu moraju se uredno održavati, po potrebi podrezivati, tako da ne prelaze regulacionu liniju na javnu prometnu površinu i ne ometaju vidljivost i preglednost u prometu.

Vlasniku ili korisniku površine iz prethodnog stavka koji ne izvršava obvezu održavanja tih površina komunalni redar može svojim rješenjem narediti uređenje neuređenih površina.

Ako vlasnik ne izvrši radnju naloženu u rješenju, naloženu radnju će provesti treća osoba na trošak vlasnika

nekretnine, prema važećem cjeniku poduzeća koje obavlja poslove uređenja javnih površina.

Članak11.

Ograde uz javnu površinu ne smiju biti izvedene od bodljikave žice, te ne smiju prelaziti regulacionu liniju čestice. Bodljikava žica, šiljci i slično mogu se iznimno postaviti samo oko određenih objekata kao dopuna postojeće ograde iznad visine 190 cm, i to tako da ne smetaju prolaznicima i da po svom položaju ne predstavljaju opasnost od ozljeda kod normalnog prolaza ljudi i vozila.

Ograde moraju biti pravilno izgrađene i postavljene i estetski oblikovane tako da se uklapaju u okoliš.

Članak 12.

Predmeti čija je svrha oglašavanje i isticanje reklamnih poruka su predmeti projektirani ili proizvedeni tipski, koji materijalima, obradom i oblikovanjem zadovoljavaju kriterije tehničkih i tehnoloških standarda, estetski oblikovani i postavljeni u skladu s izgledom zgrade i okoline, a to su: reklamne ploče i konstrukcije, jarboli za zastave, transparenti, reklamni natpisi, tende i tvrtke, ako su s reklamnom porukom. Oglasne ploče, oglasni ormarići i drugi oglasni predmeti moraju se održavati čistima, urednima i ispravnima, a sve troškove održavanja, čišćenja i uklanjanja snosi njihov vlasnik odnosno korisnik.

Članak 13.

Plakati, oglasi, osmrtnice i slične objave, mogu se postavljati samo na oglasnim pločama, oglasnim stupovima i oglasnim ormarićima postavljenima u tu svrhu.

Iznimno, za određene manifestacije Općinsko poglavarstvo može odrediti isticanje plakata i na drugim mjestima.

Prilikom izbornih promidžbi, politička stranka i pojedinci koji namjeravaju postaviti svoje plakate, dužni su Općinskom poglavarstvu podnijeti svoje zahtjeve za postavljanje plakata i obvezati se da će ih ukloniti u roku 7 dana od prestanka izborne promidžbe.

Nije dopušteno izlaganje oglasa, reklama ili plakata čiji je sadržaj suprotan zakonu ili javnom moralu. Takvi plakati, reklame ili oglasi uklanjaju se po nalogu komunalnog redara na trošak fizičke ili pravne osobe koja ih je postavila.

Članak 14.

Zastave i drugi prigodni natpisi ili ukrasi što se postavljaju na zgradama moraju biti uredni i čisti, a moraju se ukloniti 24 sata nakon prestanka prigode radi koje su postavljeni.

Članak 15.

Pravne i fizičke osobe, te ostali koji su to dužni na temelju posebnih propisa, na pročelju zgrade u kojoj koriste poslovni prostor ili u kojoj im je sjedište, ističu natpis s imenom poslovnog subjekta, obrta, imenom poslovnog prostora ili obavijest o djelatnosti koju obavljaju u poslovnom prostoru (u nastavku teksta natpis).

Natpis mora biti čitljivo napisan na hrvatskom jeziku na ploči propisane dimenzije, tehnički i estetski oblikovane i uredne.

Članak 16.

Pravne i fizičke osobe iz članka 15. ove Odluke dužni su ukloniti naziv u roku 15 dana od prestanka obavljanja djelatnosti odnosno od preseljenja iz zgrade u kojoj je bilo sjedište.

Članak17.

Imena ulica, trgova i parkova u skladu s posebnim propisom određuje Općinsko poglavarstvo.

Ime iz stavka 1. ovog članka mora biti vidljivo označeno natpisnom pločom sukladno propisima kojim se određuje način označavanja imena naselja, ulica i trgova, kao i način obilježavanja zgrada kućnim brojevima.

Natpisne ploče nabavlja, postavlja i održava Općina Skrad o svom trošku.

Svaka zgrada mora biti obilježena kućnim brojem.

Vlasnik odnosno suvlasnik stambenog ili poslovnog objekta dužan je ploču s natpisom odnosno kućnim brojem postaviti o svom trošku najkasnije do početka korištenja objekta, te ga održavati urednim i čistim.

Članak 18.

Izlog u smislu ove odluke čini zastakljeni otvor u zidu zgrade i izložbeni ormarići koji služe javnom izlaganju robe ili koji služe za ugostiteljstvo, banku, agenciju, uredski prostor, obrtničku radnju ili drugu djelatnost.

Izlozi moraju biti čisti, uredni, tehnički održavani, osvijetljeni i prikladno dekorirani.

Članak 19.

Vlasnici ili korisnici poslovnih prostora koji koriste javnu površinu dužni su je održavati čistom i urednom. Stolovi, stolice, zaštita od sunca kao i ostala oprema na javnoj površini mora biti od kvalitetnog materijala, tehnički ispravna i primjerno oblikovana.

Članak 20.

Javno prometne površine, pješački i drugi putovi na zelenim površinama moraju imati javnu rasvjetu izvedenu odgovarajućom svjetlosnom tehnikom uzimajući u obzir značenje pojedinih dijelova naselja i pojedinih javnih površina, prometa i potreba građana.

Rasvjetna tijela moraju biti funkcionalna i estetski oblikovana.

Javna rasvjeta mora u pravilu svijetliti cijele noći (u ljetnom razdoblju od 21,00 do 5,00 sati idućeg dana, a u zimskom razdoblju od 17,00 do 6,00 idućeg dana).

Članak 21.

Pravna ili fizička osoba, koja obavlja djelatnost održavanja javne rasvjete, dužna je redovito održavati objekte i uređaje javne rasvjete u ispravnom stanju u skladu s programom održavanja javne rasvjete.

Članak 22.

Zabranjeno je oštećenje i uništavanje rasvjetnih tijela, uređaja i opreme javne rasvjete, a postavljanje oglasa, obavijesti, reklama na te objekte dozvoljeno je samo uz suglasnost Općinskog poglavarstva.

Članak 23.

Protupožarne hidrante i hidrante za pranje i zalijevanje javnih površina vlasnik je dužan održavati u ispravnom stanju.

Zabranjuje se uništavanje, oštećivanje i neovlaštena upotreba hidranata.

Članak 24.

Javne telefonske govornice, poštanski sandučići, orijentacioni planovi, javni satovi, skulpture, vodoskoci, fontane, javni zahodi i drugi slični komunalni objekti što služe općoj uporabi grade se i postavljaju na mjestima koje odredi Općinsko poglavarstvo Općine Skrad.

Objekti iz stavka 1. ovog članka moraju biti estetski oblikovani, uredni i ispravni, a uočena oštećenja i kvarovi moraju se ukloniti u što kraćem roku od strane fizičke ili pravne osobe u čijem su vlasništvu ili kome su predani na upravljanje.

Članak 25.

Kolodvorske zgrade, otvorene čekaonice, autobusna stajališta, sanitarni uređaji i prostori pred kolodvorom, čekaonice putničkog željezničkog i autobusnog prometa moraju biti održavane u urednom i ispravnom stanju.

Klupe i ostali predmeti te nasadi koji se nalaze na peronima i pred zgradama kolodvora, odnosno otvorenih čekaonica moraju biti čisti, uredni i ispravni, a dotrajale i oštećene predmete i nasade vlasnici odnosno ovlašteni korisnici kolodvora, trebaju odmah ukloniti, a najkasnije u roku od 7 dana.

Članak 26.

Način uređivanja, korištenja i održavanja groblja u svim naseljima na području Općine Skrad utvrđuje se posebnom Odlukom.

III. KORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA

Članak 27.

Pod javnim površinama i komunalnim objektima i uređajima u smislu ove odluke smatraju se:

- javne prometne površine (ceste, ulice, mostovi, trgovi, putovi, nogostupi, biciklističke staze, javna parkirališta, stajališta javnog prijevoza) te slične površine koje se koriste za promet po bilo kojoj osnovi;

- javne zelene površine (parkovi, travnjaci, živice, drvoredi, cvjetnjaci, zelene površine uz javne poslovne, stambene i druge objekte, zelene površine uz javne prometne površine);

- komunalni objekti i uređaji jesu: uređaji za pročišćavanje voda i njihov okoliš, kanalizacijski uređaji, vodovi i slivnici, otvoreni odvodni jarci, vodovodna mreža, odlagališta komunalnog otpada, dječja i športska igrališta, posude s ukrasnim biljem na javnim površinama, groblja, sajmišni i tržni prostori, vodocrpilišta i zaštitni pojasevi uz vodocrpilišta, vodospreme i drugi objekti i uređaji javne namjene.

Članak 28.

Javne površine mogu se koristiti smo u svrhu za koju su namijenjene i to: za održavanje raznih manifestacija i priredbi, kao tržnice na malo na kojima se obavlja promet poljoprivrednim, zanatskim i drugim proizvodima, za postavljanje kioska, javnih satova, telefonskih govornica, skulptura, javnih zahoda, fontana, pokretnih naprava i drugih komunalnih objekata što služe općoj upotrebi građana.

Članak 29.

Kioscima u smislu ove Odluke smatraju se montažni objekti lagane konstrukcije, površine do 12 m2, koji se u cijelosti ili u dijelovima mogu prenositi i postavljati na određeno mjesto, a služe za izlaganje i prodaju cvijeća, duhana, voća i povrća, tiskovina, razglednica, suvenira i sličnih proizvoda.

Članak 30.

Odobrenje za postavljanje kioska na javnoj površini izdaje Općinsko poglavarstvo, kojim se određuje lokacija, izgled kioska, veličina kioska, način uređivanja zauzetog prostora, rok trajanja odobrenja kao i svi drugi uvjeti.

Članak 31.

Vlasnik kioska je dužan kiosk i prostor oko kioska održavati urednim i čistim, postaviti košaru za otpad, a sva novonastala oštećenja ukloniti za 7 dana.

Članak 32.

Komunalni redar naredit će rješenjem uklanjanje kioska koji je postavljen na javnoj površini bez odobrenja Općinskog poglavarstva, ako se kiosk ne koristi duže od 30 dana ili ako se vlasnik kioska nije pridržavao svih odredbi navedenih u odobrenju.

Članak 33.

Na javnoj zelenoj površini dozvoljeno je postavljanje električnih, telefonskih, vodovodnih, kanalizacijskih i plinskih vodova na temelju odobrenja Općinskog poglavarstva, uz obvezu izvoditelja radova da uspostavi prvobitno stanje javne zelene površine.

Korištenje javnih površina prilikom gradnje

Članak 34.

U cilju zaštite javnih površina prilikom obavljanja građevinskih radova, izvođač je dužan poduzimati sljedeće mjere:

1. mora označiti gradilište natpisom koji obvezno sadrži ime odnosno tvrtku investitora, projektanta i izvođača, naziv i vrstu građevine koja se gradi, naziv državnog tijela koje je izdalo dozvolu na temelju koje se gradi, klasifikacijsku oznaku, urudžbeni broj i datum izdavanja te dozvole;

2. za privremeno zauzimanje javne prometne površine za potrebe gradilišta investitor ili izvođač dužan je ishoditi odobrenje nadležnog tijela Općine, odnosno pravne osobe određene posebnim zakonom;

3. prilikom rušenja građevinskog objekta spriječiti prekomjerno stvaranje i širenje prašine;

4. deponirati građevinski materijal u okviru gradilišta tako da se ne ometa promet i slobodno otjecanje vode, te da se materijal ne raznosi po javnim površinama;

5. u toku radova, kao i nakon toga, mora očistiti javnu površinu oko gradilišta od svih vrsta građevinskog i drugog materijala, blata i drugog otpada čije je skupljanje na javnim površinama posljedica izvođenja tih radova;

6. spriječiti izlijevanje građevinskog otpadnog materijala u slivnike;

7. za iskrcaj, smještaj i ukrcaj građevinskog materijala, podizanje skela, popravke vanjskih dijelova zgrade i slične radove koji služe građevinskoj namjeni mora se koristiti vlastito zemljište;

8. u opravdanim slučajevima, kada nema vlastitog zemljišta ili je njegova površina nedostatna, za potrebe iz točke 7. ovoga članka može se privremeno koristiti javna površina ili neizgrađeno građevinsko zemljište uz odobrenje koje izdaje Općinsko poglavarstvo;

9. za vrijeme obavljanja radova izvođač mora poduzeti sve propisane i uobičajene mjere sigurnosti; za sigurnost radova odgovoran je izvođač radova;

10. nakon završetka građevinskih radova ili prestanka potrebe za korištenjem javne površine za smještaj građevinskog materijala, izvođač je dužan javnu površinu vratiti u prvobitno stanje.

Odredbe iz prethodnog stavka odnose se na radove koji se izvode sa ili bez građevinske dozvole.

Članak 35.

Izvođač radova dužan je višak zemlje iz iskopa i otpadni građevinski materijal odlagati na za tu svrhu određena odlagališta otpada.

Zabranjeno je odlagati zemlju ili otpadni materijal izvan odlagališta predviđenih za tu svrhu.

Čisti otpadni građevinski materijal, zemlja ili materijal od iskopa mogu se odlagati i na druge lokacije koje na temelju zahtjeva izvođača radova odobri Općinsko poglavarstvo.

Članak 36.

Za iskrcaj ogrijeva, te za piljenje, cijepanje i slaganje drva prvenstveno se koristi vlastito zemljište. Samo privremeno se u tu svrhu može koristiti javna površina tako da se javna površina ne oštećuje, da se ne ometa promet, a nakon završetka radova odmah očisti od piljevine i ostalog smeća. Iskrcana drva moraju se složiti okomito, jedan metar od ruba kolnika tako da se ne ruše na kolnik.

Drva se moraju ukloniti s javne površine najkasnije u roku od 8 dana od dana kad su dopremljena.

Članak 37.

Ukrcaj i iskrcaj robe prvenstveno se obavlja na površinama koje nisu javne, osim u opravdanim slučajevima, pod uvjetom da se javna površina ne oštećuje, da se ne ometa promet, i da se ukloni smeće.

Članak 38.

Ako se na javnoj površini održava javna priredba ili skup, organizator priredbe ili skupa je dužan u roku 24 sata po završetku očistiti javnu površinu od smeća i ostalih u tu svrhu korištenih predmeta.

Članak 39.

Način, vrijeme i mjesto prodavanja, izlaganja poljoprivrednih, prehrambenih i drugih proizvoda na javnim površinama, određeno je Odlukom o sajmenom danu u Općini Skrad.

Članak 40.

Na području Općine Skrad mogu se držati životinje, ako njihovo držanje ispunjava sanitarno-higijenske uvjete.

Komunalni redar može na temelju prijave ili po službenoj dužnosti zabraniti držanje životinja gdje je to dopušteno, ako je držanje životinja suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka ili ako se time nanosi nepotrebna smetnja okolnim stanarima ili narušava izgled naselja.

Ako se životinje drže suprotno stavku 1. ovog članka, komunalni redar će izdati rješenje o uklanjanju s rokom izvršenja.

IV. ODRŽAVANJE ČISTOĆE I ČUVANJE JAVNIH POVRŠINA

Članak 41.

Javne površine koriste se u skladu s njihovom namjenom i trebaju se redovito održavati čistima i urednima.

Čišćenje može biti redovno i izvanredno. Izvanredno održavanje čistoće javnih površina određuje se kada zbog vremenskih nepogoda i sličnih događaja javne površine budu prekomjerno onečišćene, te kad je iz drugih razloga javne površine potrebno izvanredno čistiti.

Članak 42.

U cilju zaštite javne površine, čovjekove okoline i zdravlja ljudi na javne površine ne smije se ostavljati niti bacati otpad ili na drugi način na tim površinama stvarati nečistoću, a naročito se zabranjuje:

1. zauzimati javne prometne površine radi izvođenja bilo kakvih građevinskih radova, istresati građevinski i drugi materijal bez odobrenja nadležnog organa;

2. pranje vozila na javnim prometnim površinama;

3. parkiranje i ostavljanje vozila na nogostupima ili korištenje javne površine za vlastito parkiralište;

4. popravljati motorna vozila osim najhitnijih popravaka u svrhu oslobađanja javnoprometne površine, i obavljati druge slične radove;

5. ostavljanje vozila bez registarskih tablica;

6. ispuštati otpadne vode te zatrpavati i začepljivati ulične jarke i slivnike;

7. držanje, izlaganje i prodaja robe na javnoj površini bez odobrenja Općinskog poglavarstva;

8. oštećivati i prljati spomenike, zidove i fasade, ograde, klupe i natpise;

9. bacanje ili ostavljanje smeća i otpadaka (voća, povrća, cvijeća, papira, papirnate i druge ambalaže, uginule životinje i drugo) ili na drugi način stvaranje nečistoće;

10. oštećivati ili na bilo koji način uništavati posude za otpatke;

11. pljuvati i obavljati nuždu;

12. isprašivati kućne predmete (sagovi, posteljine i dr.);

13. bacati reklame i druge letke iz zrakoplova i vozila bez odobrenja Općinskog poglavarstva, kao i lijepiti letke i oglase izvan za to određenih mjesta;

14. držati i puštati stoku i perad na javne površine u naselju;

15. ostavljati piljevinu i druge otpatke poslije piljenja drva i čišćenja dvorišta i okućnica;

16. odlagati na javnu prometnu površinu ogrjevno drvo duže od 8 dana;

17. paliti otpad;

18. prekopavanje javnih pješačkih površina bez odobrenja Općinskog poglavarstva.

Članak 43.

Vlasnici, odnosno korisnici zemljišta uz ulice i putove, dužni su čistiti i održavati odvodne jarke te izgraditi i održavati prijelaze preko odvodnog jarka.

Članak 44.

Radi zaštite javnih zelenih površina ne smije se:

1. obarati drveće te vaditi panjeve bez odobrenja Općinskog poglavarstva;

2. obrezivati i skidati grane i vrhove s ukrasnog drveća i grmlja bez odobrenja Općinskog poglavarstva;

3. guliti koru stabala, zasijecati, zarezivati, savijati drveće, grmlje i živicu, zabijati čavle, stavljati plakate i slično, gaziti te na drugi način uništavati grmlje i živicu;

4. penjati se po drveću,

5. neovlašteno skidati plodove s drveća i grmlja, trgati i brati cvijeće, vaditi cvijeće, cvjetne i travne busenove, kidati cvjetne i zelene grane s grmlja i drveća;

6. kopati i odnositi zemlju i humus;

7. oštećivati opremu zelenih površina, kao što su mostovi, ograde, klupe, stolovi, sprave za igru djece, znakove, košare i kontejnere za smeće, hranilišta, gnjezdilišta te njihovo onečišćavanje, zagađivanje i onesposobljavanje;

8. puštati i voditi pse bez nadzora na javnu površinu; posjednik životinje dužan je očistiti javnu površinu koja je onečišćena izmetom njegove životinje;

9. zabranjeno je dovoditi i puštati pse na travnjake, cvijetnjake, a posebno na prostore kao što su dječja i športska igrališta;

10. ložiti vatru i paliti stabla i raslinje;

11. voziti, zaustavljati, parkirati ili prati vozila na javnoj zelenoj površini, vozila parkirana na javnoj zelenoj površini uklonit će se u trošku vlasnika vozila;

12. upotrebljavati javne zelene površine, određene za dječju igru, i koristiti sprave za igru djece protivno njihovoj namjeni;

13. puštati otpadne vode, kiseline, motorna ulja i slično;

14. hvatati i uznemiravati ptice i ostale životinje.

Članak 45.

Ako izvoditelj ili investitor građevinskih radova prilikom izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih objekata te postavljanja uređaja i instalacija uništi ili ošteti postojeću zelenu površinu, obvezan je nadoknaditi puni iznos troškova za vraćanje oštećene i uništene zelene površine u prvobitno stanje.

Otklanjanje svih oštećenja i ponovno uređenje zelene površine obavit će se na teret osobe iz stavka 1. ovoga članka.

V. SKUPLJANJE, ODVOZ I POSTUPANJE SA KOMUNALNIM OTPADOM

V.I. Vrste otpada

Članak 46.

U smislu ove odluke otpadom se smatraju sljedeće vrste otpada:

- otpad na javnim površinama

- kućni otpad

- glomazni (krupni) otpad

- tehnološki otpad.

1. Otpad na javnim površinama

Članak 47.

Otpadom na javnim površinama smatra se onaj otpad koji nastaje na tim površinama kao posljedica dnevnog života i rada.

Članak 48.

Javne površine čisti pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno obavljanje komunalne djelatnosti održavanja čistoće.

2. Kućni otpad

Članak 49.

Kućnim otpadom smatraju se kruti otpaci koji nastaju u stanovima, zajedničkim prostorima stambenih zgrada, garažama, dvorištima i okućnicama, u poslovnim prostorima i drugim objektima, koji se po svojoj veličini mogu odlagati u kante i kontejnere za kućni otpad.

Članak 50.

Na onim područjima gdje postoje kontejneri za različite vrste otpada, kao što je staklo, plastika, papir i sl., kućni otpad se razvrstava i postavlja u namjenske kontejnere.

U ostalim područjima kućni otpad odlaže se u nepropusnim i vezanim vrećama u kontejnere i ostale naprave za skupljanje kućnog otpada.

Zabranjeno je odlaganje kućnog otpada u oštećenim vrećama, vrećama koje nisu vezane, rasipanje otpada izvan kontejnera, oštećivanje i uništavanje kontejnera, odlaganje u kontejner glomaznog otpada, ambalaže, građevinskog materijala, uginulih životinja, tekućine i tome slično, kao i onemogućavanje pristupa vozilima do mjesta gdje se kontejneri nalaze radi sakupljanja otpada.

Prilikom odlaganja kućnog otpada korisnik usluge dužan je ambalažni otpad (kartonske kutije) posebno upakirati, odvojiti od kućnog otpada i pripremiti za odvoz tako da zaprima najmanji mogući volumen.

Dispanzeri, ambulante i druge zdravstvene ustanove, te kod veterinarskih usluga na terenu, dužni su odlagati otpad koji nastaje kao predmet pružanja medicinske usluge i veterinarske pomoći na način i pod uvjetima određenim posebnim propisima.

Članak 51.

Mjesto za smještaj kontejnera i drugih naprava na javnim površinama određuje pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno obavljanje komunalne djelatnosti održavanja čistoće uz suglasnost Jedinstvenog upravnog odjela Općine.

Kontejnere i ostale naprave održava, nabavlja i zamjenjuje pravna ili fizička osoba koja obavlja tu komunalnu djelatnost.

Za novo sagrađene stambene i poslovne objekte i novootvorene poslovne prostore posude za otpad, odnosno kontejnere nabavlja investitor, odnosno korisnik poslovnog prostora.

Članak 52.

Na mjesto označeno za pristup i smještaj posuda za komunalni otpad zabranjeno je parkiranje vozila.

Komunalni redar ovlašten je izdati nalog službi za dizanje i premještanje onih vozila koja onemogućavaju pristup posudama za komunalni otpad.

Posude za komunalni otpad ne smiju se pomicati s mjesta označenih za njihov smještaj.

Članak 53.

Kućni otpad odvoze prema dnevnom rasporedu odvoza kućnog otpada, pravne ili fizičke osobe kojima je povjereno obavljanje djelatnosti održavanja čistoće, odgovarajućim sabirnim vozilom na način koji zadovoljava zdravstveno-higijenske uvjete i uvjete sigurnosti u prometu.

Članak 54.

Radnici koji skupljaju i odvoze kućni otpad dužni su rukovati otpadom tako da se ne rasipa, a kontejneri i druge naprave ne oštećuju.

Članak 55.

Zabranjeno je prebiranje i prekapanje po otpadu u kontejnerima, kao i odnošenje i rasipanje otpada.

3. Glomazni otpad

Članak 56.

Glomaznim otpadom smatra se otpad koji po veličini, sastavu, količini ili postanku ne spada u kućni otpad, a naročito: kućanski aparati, pokućstvo, sanitarni uređaji, vozila ili dijelovi vozila, građevinski materijal, te staklena, kartonska, plastična ili neka druga ambalaža i sl.

Članak 57.

Glomazni otpad iz kućanstva ostavlja se na javnoj površini, a odvozi ga prema rasporedu odvoza glomaznog otpada, pravna ili fizička osoba kojoj su povjereni poslovi održavanja čistoće. O odvozu građani moraju biti obaviješteni na prikladan način.

Članak 58.

Skupljanje i odvoz glomaznog otpada i ambalaže iz poslovnog prostora, naročito ako se radi o svakodnevnim ili povremeno većim količinama takvog otpada i ambalaže, vlasnici i korisnici takvog prostora reguliraju odvoz s pravnim ili fizičkim osobama koje obavljaju komunalnu djelatnost odvoženja komunalnog odvoza.

Članak 59.

Odvoz glomaznog otpada iz stambenih i poslovnih prostora izvan utvrđenog vremena posebno se ugovara ili naručuje uz posebnu naknadu.

Ako je glomazni otpad nastao na područjima gdje se ne obavlja organizirano skupljanje kućnog ili glomaznog otpada, stvaratelji takvog otpada dužni su ga sami odvesti do najbližeg mjesta za odlaganje ili ga ukloniti u dogovoru sa fizičkom ili pravnom osobom koja obavlja tu djelatnost.

Članak 60.

Zabranjeno je glomazni otpad odlagati na mjesta koja za to nisu određena.

4. Tehnološki otpad

Članak 61.

Tehnološki otpad je otpad koji nastaje kao posljedica tehnološkog postupka proizvodnje, prerade i pružanja usluga.

Članak 62.

Pravne i fizičke osobe dužne su sakupljati i odlagati tehnološki otpad prema vrsti u posebne naprave, na prikladnim mjestima, na svom zemljištu, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Ukoliko tehnološki otpad pravne i fizičke osobe ne unište na prikladan način koji ispunjava sanitarne, tehničke i druge uvjete ili ga same ne odvoze, regulirat će njegov odvoz s pravnim ili fizičkim osobama koje obavljaju komunalnu djelatnost odlaganja otpada na mjesto određeno za njegovo odlaganje, odnosno njegovo uništenje.

Članak 63.

Cijenu komunalne usluge skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada dužni su isporučitelju usluge plaćati svi korisnici komunalne usluge koji se nalaze na području na kojem je organizirano skupljanje, odvoz i odlaganje komunalnog otpada.

Korisnik usluge dužan je pravnu ili fizičku osobu koje obavlja uslugu odvoza i odlaganja otpada na vrijeme pismeno izvijestiti o početku potrebe pružanja navedene usluge, o prestanku korištenja usluge, te o svim promjenama do kojih dolazi kod korisnika na površini prostora s kojeg se odvozi i odlaže otpad.

Čišćenje septičkih jama

Članak 64.

Čišćenje septičkih jama obavlja ovlaštena pravna ili fizička osoba na zahtjev vlasnika ili korisnika objekta kojemu pripada septička jama.

Zahtjev za čišćenje septičke jame, kao i samo čišćenje, mora se izvršiti na vrijeme, kako ne bi došlo do njenog prelijevanja.

Troškove čišćenja septičke jame snosi vlasnik odnosno korisnik objekta kojemu pripada septička jama.

Dezinsekcija i deratizacija

Članak 65.

U svrhu zaštite zdravlja građana, tijekom godine obavlja se sistematska dezinsekcija i deratizacija javnih površina.

Pod pojmom sistematske dezinsekcije razumijeva se prskanje odgovarajućim sredstvima u cilju uništavanja muha, komaraca i drugih insekata.

Pod pojmom sistematske deratizacije razumijeva se postavljanje odgovarajućih mamaca za uništavanje štakora i drugih glodavaca te prikupljanje uginulih životinja.

Pravna osoba koja obavlja poslove dezinsekcije i deratizacije dužna je održavati sanitarne norme tijekom cijele godine.

Na poziv komunalnog redara, pravna osoba iz stavka 4. ovog članka dužna je izvršiti izvanrednu dezinsekciju ili deratizaciju ukoliko se ocijeni da je taj postupak opravdan.

Pravna osoba kojoj su povjereni poslovi dezinsekcije i deratizacije dužna je prije početka izvođenja sistematske dezinsekcije i deratizacije obavijestiti pučanstvo o početku i završetku izvođenja tih radova.

VI. UKLANJANJE PROTUPRAVNO POSTAVLJENIH PREDMETA

Članak 66.

Svi protupravno postavljeni predmeti na javnim površinama (kiosci, pokretne naprave, razglasni uređaji, štandovi, prikolice bez obzira na veličinu, reklame, ploče, natpisi, putokazi, stupići, skele, dizalice, građevinska ili druga kolica i tome slično) moraju se ukloniti.

Članak 67.

Rješenje o uklanjanju protupravno postavljenih predmeta na javnim površinama donosi komunalno redarstvo u zakonom određenom postupku.

Ako vlasnik, korisnik i osoba koja je postavila predmet u ostavljenom roku ne ukloni protupravno postavljen predmet, ukloniti će ga komunalno redarstvo o trošku navedene osobe.

U troškove uklanjanja uračunavaju se i troškovi premještanja, čuvanja, a po potrebi i uništavanja.

Članak 68.

Uklonjene predmete vlasnici, korisnici ili osoba koja je postavila predmet moraju ih preuzeti u roku od 30 dana uz prethodno podmirenje svih troškova.

U protivnom se predmeti prodaju javnom licitacijom radi podmirenja troškova.

Članak 69.

Na javnim površinama zabranjeno je ostavljati neispravna, oštećena, neregistrirana i napuštena vozila duže od 15 dana.

Neregistrirana, neispravna ili napuštena vozila moraju se ukloniti s javne površine. Uklanjanje vozila iz stavka 2. ovog članka naredit će vlasniku vozila komunalni redar.

Ako vlasnik ne ukloni vozilo u ostavljenom roku, uklonit će se na trošak vlasnika.

Vlasnik vozila dužan je preuzeti svoje vozilo u roku od 30 dana od dana uklanjanja uz podmirenje nastalih troškova.

Ako se vozilo ne preuzme u naprijed navedenom roku, prodat će se javnom licitacijom radi podmirenja troškova odvoza, čuvanja i prodaje, a može se i uništiti.

Članak 70.

Vozila iz stavka 2. prethodnog članka vlasnik je dužan zaštiti i držati na posebno predviđenom i zaštićenom mjestu tako da ne dolazi do istjecanja masti, ulja, kiselina i

drugih opasnih sastojaka u tlo, i da ne nagrđuju sam izgled mjesta i krajobraza.

VII. ČIŠĆENJE SNIJEGA I LEDA

Članak 71.

Vlasnici i korisnici stanova, zgrada, poslovnih prostorija i drugih objekata dužni su, čim vremenske prilike omoguće, očistiti javne površine ispred zgrada, poslovnih prostora i objekata, kao i sve prilaze i ulaze, od snijega i leda tako da se osigura siguran i nesmetan prolaz pješaka.

Osobe iz stavka 1. ovog članka dužne su odmah očistiti snijeg i led s javne prometne površine kada padne s krova.

Članak 72.

O uklanjanju snijega i leda s javnih parkirališta, kolodvora, sportskih objekata i sličnih prostora vodi brigu pravna ili fizička osoba koja tim površinama upravlja odnosno obavlja poslovnu djelatnost.

Javne površine od snijega i leda čisti pravna ili fizička osoba kojoj su povjereni poslovi zimskog održavanja, a sve prema planu zimskog održavanja nerazvrstanih cesta na području Općine Skrad koji donosi Općinsko poglavarstvo.

Članak 73.

Radi sprječavanja nastanka leda i sprječavanja klizanja, javne prometne površine moraju se posipati odgovarajućim materijalom.

Fizičke i pravne osobe koje uklanjaju snijeg i led s javnih prometnih površina dužne su osigurati da se materijal kojim je posipana javno prometna površina ukloni u roku od najduže 8 dana nakon otapanja snijega i leda.

Za vrijeme drugih vremenskih nepogoda, posebno obilnih kiša, odmah, čim to mogućnosti dozvoljavaju, moraju se popraviti te očistiti i dovesti u ispravno stanje kanalizacijski otvori, slivnici, kao i druge naprave na javnim prometnim površinama i odvesti nataložen materijal, polomljene grane i slično.

VIII. MJERE ZA PROVOĐENJE KOMUNALNOG REDA

Članak 74.

Nadzor nad provođenjem ove Odluke vrši komunalni redar Jedinstvenog upravnog odjela Općine Skrad.

Članak 75.

U obavljanju nadzora komunalni redar je ovlašten:

1. rješenjem narediti fizičkim i pravnim osobama radnje u svrhu održavanja komunalnog reda,

2. izricati mandatne kazne,

3. predložiti pokretanje prekršajnog postupka.

Protiv rješenja komunalnog redara iz stavka 1. točke 1. ovog članka može se izjaviti žalba nadležnom upravnom tijelu Primorsko-goranske županije u roku od 8 dana od dana primitka rješenja.

Žalba protiv rješenja iz stavka 1. točke 1. ovog članka ne odgađa izvršenje rješenja.

Članak 76.

Fizičke i pravne osobe dužne su komunalnom redaru omogućiti nesmetano obavljanje nadzora, a naročito pristup do prostorija, objekata, naprava i uređaja, dati osobne podatke i pružiti druga potrebna obavještenja o predmetima uredovanja.

Članak 77.

Ako komunalni redar u svom radu naiđe na otpor, može zatražiti pomoć nadležne policijske uprave.

Članak 78.

Komunalni redar u obavljanju poslova nadzora dužan se pridržavati zakona, ove Odluke i drugih propisa donijetih na temelju zakona.

Članak 79.

O pregledu i nađenom stanju komunalni redar sastavlja zapisnik i određuje mjere koje treba izvršiti kao i rok za izvršenje tih mjera.

IX. KAZNENE ODREDBE

Članak 80.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kn do 2.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. vanjske dijelove zgrade ne drži u ispravnom i urednom stanju, popravlja ih, te ako ih do popravka primjereno ne zaštiti (čl. 3., 4., 5. i 6. ove Odluke),

2. se ne pridržava odredbe članka (čl. 7. ove Odluke),

3. na vanjskim dijelovima zgrada šara, crta i prlja (čl. 8. ove Odluke),

4. ako ne održava urednima stabla, živice i drugo zelenilo uz javne prometne površine (čl. 10. st. 1. ove Odluke),

5. ne ukloni stabla ili granje koje zaklanja prometne znakove i smetaju prometu (čl. 10. st. 2. ove Odluke),

6. se ne pridržava odredbe članka 11. ove Odluke,

7. ne postavlja nepokretne i trajne reklamne panoe, oglase, oglasne ploče i ormariće za opće potrebe isključivo na površinama određenim planom lokacija i u skladu s uvjetima i na način određen propisima kojim se uređuje postavljanje i oblikovanje reklamnih i oglasnih površina, te davanje u zakup nekretnina za postavljanje predmeta za isticanje reklamnih poruka i oglašavanje, koje donosi Općinsko poglavarstvo (čl. 12. i 13. stavka 1. i 2. ove Odluke),

8. se ne pridržava odredbi članka 13. stavka 3. i 4.,

9. zastave, prigodne natpise i ukrase postavljene na zgradu i druga namjenska mjesta ne ukloni u roku od 24 sata nakon prestanka prigode radi koje su postavljeni (čl. 14. ove Odluke),

10. ne istakne na pročelju zgrade ploču s nazivom tvrtke ili obrta, ili je drži neurednom i neestetski oblikovanom (čl. 15. st. ove Odluke),

11. ne obilježi zgradu kućnim brojem (čl. 17. st. 5., st. 6. ove Odluke),

12. izlog u poslovnom prostoru ne održava urednim i čistim te ga ne osvijetli i primjereno dekorira (čl. 18. st. 2. ove Odluke),

13. se javna rasvjeta redovito ne održava (čl. 21. ove Odluke),

14. se oštećuju, uništavaju i onečišćavaju rasvjetni stupovi i tijela, te na njima postavljaju stvari i naprave bez odobrenja (čl. 22. ove Odluke),

15. ne održava i neovlašteno koristi ili oštećuje protupožarne hidrante (čl. 23. ove Odluke),

16. se orijentacijski planovi, javne telefonske govornice, poštanski sandučići, javni zahodi, klupe za odmor i objekti komunalne opreme u općoj upotrebi postavljaju bez odobrenja (čl. 24. ove Odluke),

17. se objekti, stvari i uređaji ne održavaju u čistom i ispravnom stanju (čl. 24. st. 2. i čl. 25. ove Odluke),

18. javne zelene površine koristi suprotno njihovoj namjeni (čl. 28. ove Odluke),

19. postavlja kioske i slične montažne objekte bez odobrenja (čl. 30. ove Odluke),

20. unutar javnih zelenih površina postavlja energetske vodove bez odobrenja i ne dovede istu u prvobitno stanje (čl. 33. ove Odluke),

21. se prilikom obavljanja građevinskih radova ne pridržava odredbi članka 34. ove Odluke,

22. višak zemlje iz iskopa i otpadni građevinski materijal ne odlaže na za tu svrhu određena odlagališta otpada (čl. 35. st. 1. Odluke),

23. se za iskrcaj ogrijeva, piljenje, cijepanje i slaganje drva ne pridržava odredbe čl. 36. ove Odluke,

24. ako prilikom utovara i istovara roba zaustavlja i ugrožava sigurnost prometa i prolaznika (čl. 37. ove Odluke),

25. se ne pridržava odredbe čl. 38. ove Odluke,

26. ne drži životinje u skladu odredbi čl. 40. ove Odluke,

27. ostavlja i baca otpad, stvara nečistoću na javnim površinama suprotno odredbama čl. 42. st. 1. točke 1-18 ove Odluke,

28. oštećuje stabla, nasade i opremu te obavlja bilo koje druge radnje kojima se devastiraju zelene površine (čl. 44. st. 1. točke 1-14 ove Odluke),

29. nakon građevinskih radova ne vrati oštećenu i uništenu javnu zelenu površinu u prvobitno stanje (čl. 45. ove Odluke),

30. ne obavlja poslove u skladu odredbe čl. 48. ove Odluke,

31. odlaže kućni otpad u oštećenim vrećama, rasipa otpad, oštećuje i uništava kontejnere, u kontejnere odlaže glomazni otpad, ambalažu, uginule životinje i tekućine, te ako onemogućava pristup vozilima radi skupljanja otpada (čl. 50. st. 3. ove Odluke),

32. odlaže otpad koji nastaje kao predmet pružanja medicinske usluge i veterinarske pomoći na način protivno uvjetima određenim posebnim propisima (čl. 50. st. 5. ove Odluke),

32. nije osigurao dovoljan broj kontejnera, te ih prema potrebi zamjenjuje novim (čl. 51. st. 2. ove Odluke),

33. ako parkira vozilo na mjesto označeno za smještaj posude za komunalni otpad (čl. 52. st. 1. ove Odluke),

34. ako pomiče posude za komunalni otpad s mjesta označenog za njihov smještaj (čl. 52. st. 3. ove Odluke),

35. ne odvozi kućni otpad na propisan način (čl. 53. ove Odluke),

36. se ne rukuje otpadom na način da se isti ne rasipa (čl. 54. ove Odluke),

37. glomazni otpad ne odvozi prema rasporedu (čl. 57. ove Odluke),

38. ne ugovore, ili sami ne obave odvoz glomaznog otpada i ambalaže izvan utvrđenog vremena (čl. 59. ove Odluke),

39. uredno ne odlaže i odvozi tehnološki otpad (čl. 62. ove Odluke),

40. ne izvijesti trgovačko društvo koje obavlja uslugu odvoza i odlaganja otpada o promjeni adrese, odnosno korištenja poslovnog prostora s kojeg se odvozi otpad (čl. 63. st. 2 ove Odluke),

41. je došlo do prelijevanja septičkih jama radi onečišćenja istih na vrijeme (čl. 64. ove Odluke),

42. ne ukloni protupravno postavljene predmete s javnih površina (čl. 66. ove Odluke),

43. na javnim površinama ostavlja neispravna, oštećena, neregistrirana, oštećena i napuštena vozila (čl. 69. st. 1. ove Odluke),

44. se ne pridržava odredbe članka 70. ove Odluke,

45. se na vrijeme ne očisti snijeg i led ispred zgrade i poslovnog prostora (čl. 71. ove Odluke),

46. ne očisti snijeg i led s javnih površina (čl. 72. ove Odluke),

47. se javne prometne površine ne posipaju radi sprječavanja nastanka leda i posuti materijal na vrijeme i uredno ukloni nakon otapanja snijega i leda (čl. 73. st. 1., 2. ove Odluke),

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi i fizička osoba novčanom kaznom od 100,00 kn do 500,00 kn.

Članak 81.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 kn do 200,00 kn kaznit će se na mjestu učinjenog prekršaja fizička osoba za prekršaj:

1. ako pušta i vodi psa bez nadzora na javnu površinu, ne očisti javnu površinu koja je onečišćena izmetom njegove životinje,

2. dovodi i pušta psa na travnjake, cvjetnjake, a posebno na površine kao što su dječja i sportska igrališta i groblja.

X. PRIJELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 82.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 363-01/06-01/63

Ur. broj: 2112/04-06-01-01

Skrad, 25. travnja 2007.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE SKRAD

Predsjednik
Duško Zatezalo, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=502&mjesto=51311&odluka=13
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr