SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XV. - broj 14. Četvrtak, 5. travnja 2007.
GRAD CRIKVENICA
30

9.

Na temelju članka 3., stavka 1. i 13. i članka 4. stavka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04 i 178/04), članka 25. Statuta Grada Crikvenice (»Službene novine« Primorsko-go

ranske županije broj 26/01 i 8/06), Gradsko vijeće Grada Crikvenice, na 18. sjednici održanoj dana 22. ožujka 2007. godine donosi

ODLUKU
o komunalnim djelatnostima

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se komunalne djelatnosti sukladno odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu koje su od značaja za Grad Crikvenicu, način obavljanja komunalnih djelatnosti, uvjeti za provedbu javnog natječaja, mjerila za odabir ponuda te promjena cijene usluga.

II. KOMUNALNE DJELATNOSTI

Članak 2.

Komunalne djelatnosti u smislu ove Odluke su:

1. opskrba pitkom vodom,

2. odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda,

3. održavanje javnih površina

4. odlaganje komunalnog otpada,

5. održavanje groblja,

6. održavanje čistoće,

7. tržnice na malo,

8. prijevoz pokojnika,

9. prijevoz putnika u javnom prometu,

10. obavljanje dimnjačarskih poslova,

11. održavanje nerazvrstanih cesta,

12. održavanje javne rasvjete.

III. OBAVLJANJE KOMUNALNIH DJELATNOSTI

Članak 3.

Komunalne djelatnosti na području Grada Crikvenice obavljaju:

1. Trgovačka društva u suvlasništvu Grada Crikvenice,

2. Trgovačka društva u vlasništvu Grada Crikvenice,

3. Pravne ili fizičke osobe na temelju Ugovora o povjeravanju komunalnih poslova,

4. Pravne ili fizičke osobe na temelju Ugovora o koncesiji.

IV. OBAVLJANJE DJELATNOSTI PUTEM KTD-a »VODOVOD ŽRNOVNICA« d.o.o.

Članak 4.

Grad Crikvenica povjerava KTD-u »Vodovod Žrnovnica« d.o.o. da u sklopu djelatnosti zbog koje je osnovano općim aktima uređuje određene odnose, rješava u pojedinačnim upravnim stvarima prava, obveze i odgovornosti fizičkih i pravnih osoba te obavlja druge javne ovlasti.

U naseljima bez razvijene vodoopskrbne mreže KTD »Vodovod Žrnovnica« d.o.o. vodoopskrbu obavlja organiziranim, obaveznim prijevozom sanitarne vode za piće u količini i po uvjetima koje određuje Skupština društva.

KTD »Vodovod Žrnovnica« d.o.o. svoju djelatnost obavlja na temelju Društvenog ugovora, drugih zakonskih odredaba i Odluka Grada Crikvenice.

V. OBAVLJANJE DJELATNOSTI PUTEM GKTD-a »MURVICA« d.o.o.

Članak 5.

GKTD - u »MURVICA« d.o.o. povjerava se obavljanje komunalnih djelatnosti iz članka 2. ove Odluke, i to:

1. odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda,

2. održavanje javnih površina,

3. odlaganje komunalnog otpada,

4. održavanje groblja,

5. održavanje čistoće,

6. tržnice na malo.

Grad Crikvenica povjerava GKTD-u »Murvica« d.o.o. da u sklopu djelatnosti radi koje je osnovano općim aktima uređuje određene odnose, rješava u pojedinačnim upravnim stvarima prava, obveze i odgovornosti fizičkih i pravnih osoba te obavlja druge javne ovlasti.

1. Odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda

Članak 6.

Pod odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda podrazumijeva se odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda, odvodnja atmosferskih voda te crpljenje, odvoz i zbrinjavanje fekalija iz septičkih, sabirnih i crnih jama.

Poslovi odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda povjeravaju se GKTD-u »MURVICA« d.o.o. sukladno odredbama Odluke o odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda na području Grada Crikvenice (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 28/96 i 40/04).

Poslovi održavanja sustava i obavljanje poslova odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda obavljaju se prema standardu usluga koji se za svaku proračunsku godinu utvrđuje posebno na temelju usvojenog Programa održavanja komunalne infrastrukture.

Program iz stavka 3. ovog članka donosi Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice te obavezno sadrži opseg, način i dinamiku obavljanja poslova po jediničnim cijenama koje donosi Skupština GKTD-a »MURVICA« d.o.o., te iskaz financijskih sredstava potrebnih za ostvarenje programa s naznakom izvora financiranja bez obzira na to da li je utvrđen Proračunom Grada Crikvenice ili Planom poslovanja Društva za tekuću godinu.

2. Održavanje javnih površina

Članak 7.

Pod održavanjem javnih površina podrazumijeva se održavanje javnih zelenih površina, pješačkih staza, pješačkih zona, otvorenih odvodnih kanala, trgova, parkova i dječjih igrališta uključujući i pripadajuću opremu javnih površina.

Održavanje javnih površina obavlja se prema standardu usluga koji se za svaku proračunsku godinu utvrđuje posebno na temelju usvojenog Programa održavanja komunalne infrastrukture.

Program iz stavka 2. ovoga članka donosi Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice te obavezno sadrži opseg, način i dinamiku održavanja javnih površina po jediničnim cijenama koje donosi Skupština GKTD-a »MURVICA« d.o.o. te iskaz financijskih sredstava potrebnih za ostvarenje programa s naznakom izvora financiranja bez obzira na to da li je utvrđen Proračunom Grada Crikvenice ili Planom poslovanja Društva za tekuću godinu.

3. Odlaganje komunalnog otpada

Članak 8.

Pod odlaganjem komunalnog otpada podrazumijeva se obrađivanje i trajno odlaganje komunalnog otpada na odlagalištu komunalnog otpada te saniranje i zatvaranje odlagališta na temelju posebnih propisa.

Otpad se odlaže selektivno u okviru odlagališta komunalnog otpada »Duplja« kojom upravlja GKTD »Ivanj« d.o.o., a Grad Crikvenica koristi odlagalište i sudjeluje u plaćanju troškova održavanja i sanacije temeljem zaključenih sporazuma između sadašnjih korisnika zajedno s GKTD-om »Murvica« d.o.o. koji obavlja poslove skupljanja i odvoza otpada.

4. Održavanje groblja

Članak 9.

Pod održavanjem groblja podrazumijeva se održavanje prostora i zgrada za obavljanje ispraćaja i sprovoda pokojnika te ukop pokojnika.

Poslovi održavanja groblja povjeravaju se GKTD-u »Murvica« d.o.o.

GKTD »Murvica« d.o.o. obvezan je poslove iz stavka 1. ovoga članka obavljati sukladno Odluci o groblju (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 25/00).

Održavanje groblja obavlja se prema standardu usluga koji se za svaku proračunsku godinu utvrđuje posebno na temelju usvojenog Programa održavanja komunalne infrastrukture.

Program iz stavka 2. ovog članka donosi Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice te obavezno sadrži opseg, način i dinamiku održavanja groblja iz stavka 1. ovoga članka po jediničnim cijenama koje donosi Skupština GKTD-a »Murvica« d.o.o. te iskaz financijskih sredstava potrebnih za ostvarenje programa s naznakom izvora financiranja bez obzira na to da li je utvrđen Proračunom Grada Crikvenice ili Planom poslovanja Društva za tekuću godinu.

5. Održavanje čistoće

Članak 10.

Pod održavanjem čistoće podrazumijeva se čišćenje javnih površina i skupljanje i odvoz komunalnog otpada na odlagalište komunalnog otpada.

Čišćenje javnih površina obavlja se prema standardu komunalnih usluga koji se za svaku proračunsku godinu utvrđuje posebno na temelju usvojenog Programa čišćenja koji je sastavni dio Programa održavanja komunalne infrastrukture.

Program obavezno sadrži opseg, način i dinamiku čišćenja javno-prometnih površina (nerazvrstanih cesta, dijelova javnih cesta, javnih zelenih površina, trgova, parkova, dječjih igrališta, pješačkih staza i ostalih javnih površina), procjenu pojedinih troškova po jediničnim cijenama usluge koju donosi Skupština GKTD-a »Murvica« d.o.o. te iskaz financijskih sredstava potrebnih za ostvarenje programa s naznakom izvora financiranja bez obzira na to da li je utvrđen Proračunom Grada Crikvenice ili Planom poslovanja Društva za tekuću godinu.

6. Tržnice na malo

Članak 11.

Pod »tržnicama na malo« podrazumijeva se upravljanje i održavanje prostora i zgrada izgrađenih na zemljištu u vlasništvu ili u posjedu Grada Crikvenice u kojima se, u skladu s tržnim redom, pružaju usluge obavljanja prometa živežnim namirnicama i drugim proizvodima.

GKTD »Murvica« d.o.o., kojemu se povjerava obavljanje poslova iz stavka l. ovoga članka, dužan je donijeti Pravilnik o tržnom redu uz prethodnu suglasnost Gradskog poglavarstva u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu ove Odluke.

Održavanje tržnica na malo obavlja se prema standardu usluga koji se za svaku proračunsku godinu utvrđuje posebno na temelju usvojenog Programa održavanja komunalne infrastrukture.

Program iz stavka 2. ovoga članka donosi Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice te obavezno sadrži opseg, način i dinamiku održavanja tržnica na malo iz stavka 1. ovoga članka, po jediničnim cijenama koje donosi Skupština GKTD-a »Murvica« d.o.o., te iskaz financijskih sredstava potrebnih za ostvarenje programa s naznakom izvora financiranja, a koji je definiran Proračunom Grada Crikvenice za tekuću godinu.

VI. OBAVLJANJE DJELATNOSTI PUTEM UGOVORA O KONCESIJI

Članak 12.

U Gradu Crikvenci putem Ugovora o koncesiji obavljaju se sljedeće komunalne djelatnosti:

1. Prijevoz pokojnika,

2. Crpljenje, odvoz i zbrinjavanje fekalija iz septičkih, sabirnih i crnih jama,

3. Prijevoz putnika,

4. Obavljanje dimnjačarskih poslova.

Komunalne djelatnosti iz ovoga članka povjeravaju se na obavljanje temeljem provedenog postupka javnog natječaja.

Članak 13.

Odluku o provedbi javnog natječaja za davanje koncesije te rok trajanja koncesije donosi Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice.

Nakon provedenog postupka javnog natječaja, Gradsko vijeće Grada Crikvenice donosi odluku o davanju koncesije pravnoj ili fizičkoj osobi.

Članak 14.

Odluka o davanju koncesije donosi se vodeći računa o sljedećim elementima:

- poslovnom ugledu podnositelja ponude,

- sposobnosti za ostvarivanje koncesije,

- povoljnosti ponude (tehničke i financijske),

- povoljnosti ponude za provedbu mjera očuvanja i zaštite okoliša.

Članak 15.

Odluka o davanju koncesije obavezno sadrži:

- djelatnost za koju se koncesija dodjeljuje,

- vrijeme na koje se koncesija dodjeljuje,

- visinu i način plaćanja naknade za koncesiju,

- cijenu i način naplate za pruženu uslugu,

- obavezu koncesionara.

Grad Crikvenica zadržava pravo neodabira niti jednog ponuditelja.

Protiv Odluke o davanju koncesije žalba nije dopuštena, već se može pokrenuti upravni spor.

Članak 16.

Gradsko Poglavarstvo Grada Crikvenice, nakon donošenja Odluke iz članka 14. ove Odluke, sklapa Ugovor o koncesiji s odabranim ponuditeljem koji obavezno sadrži:

- djelatnost za koju se koncesija dodjeljuje,

- rok na koji se koncesija dodjeljuje,

- visinu i način plaćanja naknade za koncesiju,

- cijenu i način naplate za pruženu uslugu,

- prava i obaveze davatelja koncesije,

- prava i obaveze korisnika koncesije,

- jamstva korisnika koncesije,

- uvjete otkaza ili raskida ugovora i ugovorne kazne.

Ugovor o koncesiji prestaje istekom vremena na koje je koncesija dodijeljena, prestankom pravne ili smrću fizičke osobe korisnika koncesije, otkazom ugovora o koncesiji ili sporazumom stranaka.

VII. OBAVLJANJE DJELATNOSTI PUTEM UGOVORA O POVJERAVANJU KOMUNALNIH POSLOVA

Članak 17.

Komunalne djelatnosti koje se u Gradu Crikvenici mogu obavljati na temelju ugovora o povjeravanju komunalnih poslova su:

- održavanje nerazvrstanih cesta,

- javna rasvjeta.

Komunalne djelatnosti iz ovoga članka povjeravaju se na obavljanje temeljem provedenog postupka javnog natječaja.

Članak 18.

Odluku o provedbi javnog natječaja za povjeravanje određenih poslova na temelju ugovora donosi Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice.

Nakon provedenog postupka javnog natječaja, Gradsko vijeće Grada Crikvenice donosi odluku o izboru osobe kojoj će se povjeriti obavljanje komunalnih poslova na temelju ugovora.

Na temelju odluke iz prethodnog stavka ovoga članka, Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice sklapa Ugovor o povjeravanju komunalnih poslova koji obavezno sadrži:

- djelatnost za koju se sklapa ugovor,

- vrijeme na koje se ugovor sklapa,

- vrstu i opseg poslova,

- način određivanja cijene za obavljanje poslova te način i rok plaćanja,

- jamstvo izvršitelja o ispunjenju ugovora.

Ugovor o povjeravanju komunalnih poslova može se sklopiti najdulje na vrijeme od 4 (četiri) godine.

Članak 19.

Opseg poslova određuje se za svaku kalendarsku godinu u skladu s predvidljivim sredstvima i izvorima financiranja prema programu održavanja komunalne infrastrukture koji donosi Gradsko vijeće.

VIII. UVJETI ZA PROVOĐENJE JAVNOG NATJEČAJA

Članak 20.

Postupak davanja koncesije, odnosno postupak za sklapanje ugovora za obavljanje komunalnih djelatnosti iz članka 12. i 17. ove Odluke, provodi se temeljem javnog natječaja.

Javni natječaj provodi povjerenstvo koje imenuje Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice.

Povjerenstvo iz prethodnog stavka ovoga članka sastoji se od tri člana od kojih jedan mora biti iz redova gradskih vijećnika.

Tekst javnog natječaja utvrđuje Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice, a objavljuje se u dnevnom tisku.

Članak 21.

Pismenu prijavu za sudjelovanje u natječaju mogu podnijeti pravne ili fizičke osobe.

Pravne ili fizičke osobe iz prethodnog stavka ovoga članka za sudjelovanje u natječaju moraju zadovoljiti sljedeće uvjete:

- da su registrirane za obavljanje komunalne djelatnosti iz natječaja,

- da imaju potrebnu stručnu i tehničku sposobnost, znanje, financijsku snagu, opremu i ostale uređaje, sposobnost vođenja poslova, pouzdanost, iskustvo i poslovni ugled te odgovarajuće zaposleno osoblje koje bi moglo obavljati komunalne poslove,

- da su uredno izvršile sve poslovne ili financijske obveze prema Gradu Crikvenici prije objavljivanja natječaja i da s Gradom Crikvenicom ne vode sudski ili upravni spor,

- da su platežno sposobne i da nisu prezadužene i da nad njima nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije,

- da direktori ili druge odgovorne osobe ponuditelja nisu pravomoćno osuđene za kaznena djela protiv gospodarstva u posljednjih 5 godina.

Članak 22.

Najpovoljnijim ponuditeljem smatrat će se onaj koji uz ispunjenje uvjeta iz prethodnog članka ove Odluke ponudi najnižu cijenu.

IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 23.

Ugovori o koncesiji, kao i ugovori o povjeravanju poslova za obavljanje komunalne djelatnosti sklopljeni prije stupanja na snagu ove Odluke, ostaju na snazi do isteka ugovorenog roka.

Članak 24.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti javne rasvjete na temelju ugovora (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 25/00).

Članak 25.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 363-01/06-01/146

Ur. broj: 2107/01-01-07-6

Crikvenica, 22. ožujka 2007.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRIKVENICE

Predsjednik
Gradskog vijeća Grada Crikvenice
Eduard Rippl, dipl. ing., v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=497&mjesto=10003&odluka=9
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr