SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XV. - broj 14. Četvrtak, 5. travnja 2007.
GRAD CRIKVENICA
30

5.

Na temelju članka 61. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 - Vjerodostojno tumačenje i 192/05) i članka 25. i 52. Statuta Grada Crikvenice (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 26/01 i 8/06), Gradsko vijeće Grada Crikvenice, na 18. sjednici održanoj dana 22. ožujka 2007. godine, donijelo je

ODLUKU
o izmjenama i dopunama Odluke o izboru
članova vijeća mjesnih odbora

Članak 1.

U Odluci o izboru članova vijeća mjesnih odbora(»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 3/02), u članku 3. iza stavka 3. dodaju se novi stavci 4. i 5. koji glase:

»Mandat predsjednika vijeća traje do izbora novog predsjednika vijeća.

Od dana raspisivanja izbora za članove vijeća pa do izbora novoga predsjednika vijeća, predsjednik vijeća može obavljati samo poslove koji su neophodni za redovito i nesmetano obavljanje poslova mjesnog odbora.«

Dosadašnji stavak 4. članka 3. Odluke postaje stavak 6.

Članak 2.

U članku 5. Odluke stavak 1. se briše.

Članak 3.

Članak 9. stavak 1. Odluke mijenja se i glasi:

»Potpisi birača prikupljaju se na propisanom obrascu u koji se unosi ime i prezime birača, adresa prijavljenog prebivališta, broj važeće osobne iskaznice i mjesto njezina izdavanja.«

Članak 4.

U članku 10. stavku 1. riječ »dostavljeni« zamjenjuje se riječju »zaprimljeni u«.

Članak 5.

U članku 11. stavci 1. i 2. mijenjaju se i glase:

»U prijedlogu liste obvezno se navode imena i prezimena svakog od kandidata na listi, nacionalnost, adresa prijavljenog prebivališta, broj važeće osobne iskaznice i mjesto njezina izdavanja.

Uz prijedlog liste dostavlja se očitovanje svakog od kandidata na listi o prihvaćanju kandidature. Očitovanje mora biti ovjereno od strane javnog bilježnika ili izbornog povjerenstva.«

Članak 6.

U članku 15., stavku 1., umjesto riječi »do zaključno 21,00 sat« trebaju stajati riječi »do zatvaranja birališta u 19,00 sati«.

U članaku 15. dodaje se stavak 2. koji glasi:

»Ispitivanje javnog mijenja i opredjeljenje birača o glasovanju dopušteno je i za vrijeme trajanja izbora, ali se rezultati ispitivanja mogu objavljivati nakon zatvaranja birališa.«

Članak 7.

Članak 21. Odluke mijenja se i glasi:

»Izborno povjerenstvo ima stalni i prošireni sastav.

Stalni sastav Izbornog povjerenstva jedinice čine predsjednik i dva člana te njihovi zamjenici, koje imenuje Gradsko izborno povjerenstvo na vrijeme od četiri godine. Predsjednik izbornog povjerenstva mora biti diplomirani pravnik.

Prošireni sastav Izbornog povjerenstva određuje se po prihvaćanju, utvrđivanju i objavi lista za izbor članova vijeća mjesnih odbora, a čine ga po dva predstavnika većinske političke stranke, odnosno koalicije i dva dogovorno predložena predstavnika oporbenih stranaka, odnosno koalicija sukladno stranačkom sastavu vijeća mjesnog odbora. Ako se ne postigne dogovor o dva predstavnika političkih stranaka i njihovim zamjenicima, njihov se izbor obavlja kockom između predloženih kandidata.

Izbor proširenog sastava Izbornog povjerenstva obavlja se pred Gradskim izbornim povjerenstvom.

Svi članovi Izbornog povjerenstva imaju jednaka prava i dužnosti.«

Članak 8.

Članak 24. Odluke mijenja se i glasi:

»Birački odbori neposredno provode glasovanje birača na biračkim mjestima, te osiguravaju pravilnost i tajnost glasovanja.

Birački odbor čine predsjednik i njegov zamjenik te dva člana i njihovi zamjenici. Po jednog člana i zamjenika određuje većinska politička stranka ili koalicija, a po jednog člana i zamjenika određuju oporbene političke stranke ili koalicije sukladno stranačkom sastavu vijeća mjesnog odbora.

Političke stranke dužne su odrediti članove pojedinih biračkih odbora i dostaviti njihova imena Izbornom povjerenstvu najkasnije 8 dana prije dana održavanja izbora. Ne odrede li ih, odnosno ukoliko prijedlozi ne budu zaprimljeni u Izbornom povjerenstvu, Izborno povjerenstvo će samostalno odrediti članove biračkih odbora.

Članovi biračkog odbora ne mogu biti kandidati na listi.

Predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke, a u pravilu trebaju biti pravne struke. Predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik potpisuju izjavu o nestranačkoj pripadnosti pod materijalnom i kaznenom odgovornošću pri Izbornom povjerenstvu.

Biračke odbore za sva biračka mjesta imenuje Izborno povjerenstvo, u pravilu najkasnije pet dana prije dana održavanja izbora.«

Članak 9.

Članak 42. mijenja se i glasi:

»Političke stranke, kandidati, najmanje 30 birača ili 5% birača s područja mjesnog odbora za čije se vijeće provode izbori, imaju pravo podnijeti prigovor Izbornom povjerenstvu.

Ukoliko je kandidacijsku listu predložilo više političkih stranaka, prigovor će se smatrati pravovaljanim i kada ga je podnijela samo jedna politička stranka.

Političke stranke će na temelju svojih statuta odrediti tko se ima smatrati ovlaštenim podnositeljem prigovora, odnosno ovlaštenim podnositeljem žalbe.

Skupina od najmanje 30 birača ili najmanje 5% birača s područja mjesnog odbora za čije se vijeće provode izbori dužni su odrediti zajedničkog predstavnika ovlaštenog za podnošenje prigovora, odnosno žalbe.

Nositelji nezavisnih lista prigovor, odnosno žalbu podnose osobno.«

Članak 10.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 026-01/07-01/11

Ur. broj: 2107/01-01-07-3

Crikvenica, 22.ožujka 2007.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRIKVENICE

Predsjednik
Gradskog vijeća
Grada Crikvenice
Eduard Rippl, dipl. ing., v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=497&mjesto=10003&odluka=5
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr